Tusentals frilansande musiker och artister i Sverige har på några veckor i mars förlorat sina möjligheter att försörja sig.

När krisrapporterna om en närmast utraderad livemusik-vårsäsong för frilansande musiker var ett faktum i mitten av mars, gjorde Musikcentrum i Öst, Väst och Syd en enkät för att kartlägga de omedelbara skadeverkningarna inom musiklivet.

1,300 musiker…

Enkäten riktade sig till alla frilansande, yrkesverksamma musiker och gensvaret blev stort – 1,319 yrkesverksamma musiker (319 musikgrupper/soloartister) har svarat.

… förlorar 17 – 23 milj kr

Enbart under månaderna april och maj 2020 har de enkätsvarande musikerna förlorat minst 20,000 arbetstillfällen i Sverige och utomlands; fördelade på ca 4,500 – 5,000 konserter.

Inkomstbortfallet är mellan 17 och 23 miljoner kronor bara under månaderna april–maj.

Anmärkningsvärt är att av de konserter som ställts in så är cirka 60 procent av de inställda konserterna i lokaler som tar en mindre publik än 500 personer. Och i ytterst få fall har något gage utbetalats.

En direkt kanal

Musikcentrum har synkroniserat arbetet med KLYS, Musikerförbundet, och Teaterförbundet — vars snabba insatser har varit avgörande för att lyfta frågan till politisk nivå — och håller andra samverkansparter informerade.

Musikcentrum är tack vare sitt nätverk en direkt kanal till det fria musiklivet.
LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.