Stadshusorgeln i Stockholms stadshus är Skandinaviens största piporgel med 10,000 pipor och 135 stämmor.

Enligt tradition är det stor orgelkonsert den 1 januari 2020 i Blå Hallen. 1,200 stolar är uppdukade och orgelkonserten görs vid två tillfällen denna dag, kl 14.00 och kl 16.00.

I år kan Stockholms stad stolt meddela att årets organist är Gunnar Idenstam, orgelvirtuosen, kompositören och mästerimprovisatören.

Konserten varar cirka en timme. Biljetterna är gratis och kan hämtas ut i Stadshusshopen från och med 27 december.  Stadshusshopens öppettider är 8.30-16.30 med undantag för 31/12 då den stänger 14.00.
Sedan invigningen 1925 har Stadshusorgeln använts vid en mängd konserter, fester och andra evenemang i Stadshuset. Bland annat har den de senaste åren varit ett stående inslag vid Nobelfesten. 

I slutet av 2006 monterades orgeln ned och fraktades i containrar till den välrenommerade firman Harrison & Harrison i Durham, England. Renoveringsarbetet var det dittills största i sitt slag i Sverige. Stadshusorgelns pipor återvände under 2008 i omgångar till Blå Hallen och ett omsorgsfullt arbete utfördes på plats av Harrison & Harrison när det gällde stämning av de 10,000 piporna.


Gunnar Idenstam är konsertorganist, kompositör och folkmusiker. Hans uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument.

Idag förenar han dessa influenser i sin musik, och bygger broar mellan fransk katedralmusiktradition, symfonisk rock och folkmusik. Idenstam arrangerar också stora orkesterverk för orgel, såsom Ravel´s La valse, och Debussy´s La mer. Som folkmusiker är han unik i sitt sätt att överföra den traditionella svenska folkmusiken till orgel.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.