Den s k Nobel Prize Concert i Stockholms konserthus, som sedan 2005 ges som en hyllning till årets Nobelpristagare, har aldrig utmärkt sig som ett tillfälle att presentera så mycket svensk musik, eller för den delen så mycket nyare musik.

Men 2019 års konsertprogram tog en tvär vändning när det innehöll enbart musik från de nordiska länderna. Den internationella publiken fick höra både Wilhelm Stenhammar, Edvard Grieg, Carl Nielsen och Jean Sibelius.

Visserligen gammal, etablerad repertoar – men, ändå.

  • Carl Nielsen –  Ur Svit ur Aladdin
  • Wilhelm Stenhammar – Flickan knyter i Johannenatten
  • Wilhelm Stenhammar – Flickan kom ifrån sin älsklings möte
  • Wilhelm Stenhammar – Mellanspel ur Sången
  • Edvard Grieg – Våren
  • Edvard Grieg – En drøm (arr B Tommy Andersson)
  • Jean Sibelius – Symfoni nr 2

Allt detta serverat av Kungliga Filharmonikerna, dirigenten Herbert Blomstedt och sopranen Miah Persson.

Den svenske dirigentnestorn har lett Kungliga Filharmonikerna långt över 200 gånger sedan han debuterade med orkestern 1954. I samband med Blomstedts 90-årsdag och gästspel 2018 namngav Konserthuset Stockholm sin stora dirigentloge efter honom.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.