Den 21–25 augusti pågår Aurora Music Festival i Stockholm, för att fortsätta i Trollhättan/Vänersborg den 21 augusti–1 september. Och i Vänersborg/Mellerud/Ale och Göteborg görs festivalen den 16–20 oktober.

Lite speciellt för musikfestivalen Aurora är den lummiga beskrivningen av hur det fungerar:

Då och då måste vi skala bort det som lagts på oss och som inte är en innerlig del av oss själva. Vi måste söka efter en nollpunkt där vi får vara den vi vet oss vilja vara.
Vi vet att den finns stunder där vi blir den vi vill vara, då vi öppnar dörrar i tid och rum för att färdas till stället vi sökt och kanske aldrig tidigare funnit. Stor musik är vägen dit.

Även om alla kanske inte behöver stunder där man blir den man vill vara, presenteras åtskilligt av musik under festivaldagarna. I Stockholm arrangeras festivalen tillsammans med Konserthuset och KMH (Kungl Musikhögskolan).

Traditionell repertoar

Invigningskonserten den 23 augusti i Konserthuset innehåller musik av Franz Schubert, Benjamin Britten, Antonín Dvorák och Pjotr Tjajkovskij, framförda av sopranen Camilla Tilling, cellisten Frans Helmerson och Aurora Chamber Orchestra under ledning av Daniel Bard.

I en kammarkonsert på KMH lördagen den 24/8 medverkar pianisten Peter Jablonski med musik av Karol Szymanowski, Frédéric Chopin och Frans Liszt, samt Alissa Margulis, violin, Frans Helmerson, cello, och Mats Widlund, piano, med Ludwig van Beethovens Pianotrio nr 1.

Ett av få nyare verk i festivalen är Zephyros av Andrea Tarrodi, som görs i lördagskonserten i Konserthuset; resten är Christoph Willibald Gluck, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven (Symfoni nr 5). Medverkande här är Aurora Symphony Orchestra med dirigenten Johannes Gustavsson och solisten Camilla Tilling.

I en kammarkonsert i Grünewaldsalen på lördagen ges Aulis Sallinens Stråkkvartett nr 3, some aspects of Peltoniemi Hentriks funeral march (arr för stråkorkester), Bachianas Brasileiras No. 5 av Heitor Villa-Lobos, Nocturne Op 19 av Pjotr Tjajkovskij och  Divertimento för stråkar av Bela Bartok. Som cellosolist medverkar Torleif Thedéen.

Kavakos och Saraste

På söndagen den 25 augusti blir det finalkonsert i Konserthuset med violinisten Leonidas Kavakos, Aurora Symphony Orchestra, och dirigenten Jukka Pekka Saraste.

Inga större överraskningar i konsertprogrammet, även om Violinkonserten av Erich Wolfgang Korngold är en välkommen krydda. Den inramas av Johannes Brahms Akademisk festuvertyr samt Symfoni nr 1 av Gustav Mahler.

Om allt detta ”öppnar dörrar i tid och rum för att färdas till stället vi sökt och kanske aldrig tidigare funnit” ligger i lyssnarens huvud.


Info om Aurora Music Festival ›

Bilden: Aurora Chamber Orchestra

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.