Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent och ”en tribun för konst och kultur i hela Sverige”. Första konventet anordnades i Eskilstuna i februari 2018. Nu är det dags för årgång två, även denna i Eskilstuna i området som kallas Munktellstaden, den 6–9 februari 2019.

– Folk och Kultur vill främja ett tillgängligt och vitalt kulturliv i hela landet, sprida kunskap om kulturens betydelse både i sig och för andra sektorer samt synliggöra den regionala nivån och vara en mötesplats för det breda kultursamtalet inom alla politikerområden, säger man i sin programförklaring.

Arrangörer och initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd i samarbete med Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland.

Något om musik

Även något om musik blir det på årets upplaga av Folk och Kultur.

Svensk Scenkonst står för ett samtal om Musikers hälsa., där man bland annat ställer frågor som Hur kan musiker som instrumentalister, korister och sångare ha ett hållbart yrkesliv? Vad är vanliga arbetskador hos musiker? Vilket ansvar har den enskilde musikern för ett hållbart yrkesliv och vad är arbetsgivarens ansvar? Hur påverkar en höjning av pensionsåldern musiker och vilka nya förebyggande åtgärder krävs?Samtalsdeltagare är Eva Boiner Horwitz, professor på Kungliga musikhögskolan inom musik och hälsa, Ulrik Röijezon, bitr. professor på Luleå tekniska Universitet inom fysioterapi och Teresia Nyman, forskare vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Arbets- och miljömedicin.
I samtalet medverkar också  Fredrik Andersson, programchef på Stockholms Konserthus och Anna-Karin Simlund, vice ordförande Symf. Moderator är Gunilla Kindstrand.

Om musikfestivalernas framtid kommer att dryftas i ett arrangemang av Musik i Syd.

Nätverket Ett musikliv för alla, som samlar 22 nationella musikorganisationer, har sedan en längre tid uttryckt behovet av en parlamentarisk utredning av musiklivets komplexa ekosystem.Det blir en bred representation från svenskt musikliv med kulturansvariga politiker från alla riksdagspartier för att ta reda på hur agendan ser ut för svensk musikpolitik framöver:
Christer Nylander L, Vasiliki Tsouplaki V , Per Lodenius C , Lawen Redar S , Lotta Finstorp M, Roland Utbult, KD, Anna Sibinska, MP, och Angelika Bengtsson, SD.

Musikframföranden

På temat Musik och hälsa presenterar musiker från Wermland Operas orkester och projektledare Annika Bohlin Wermland Operas satsning på Kultur och Hälsa. De kommer också att ge en meditationskonsert för konferensens deltagare.

Musikern Svante Henryson med sin cello kommer att ge en konsert arrangerad av Kammarmusikföreningen Musica Camerata. Här är det elever från Eskilstuna Musikskola som får musicera tillsammans med multimusikern Henryson. Programmet innehåller nyskriven musik av Henryson som vävs samman med musik ur barocken..

Camerata Nordica (från Oskarshamn) dyker upp i en konsert med Melodie Zhao som solist och ledare och Colin Scobie som konsertmästare. Musik av Ludvig van Beethoven (stråkkvartett Serioso nr 11 Op. 95 i f-moll i arrangemang för stråkorkester av G. Mahler), Joaquin Turina (Rapsodia sinfónica), samt Frédéric Chopin Pianokonsert nr 2.

Se hela programmet vid Folk och Kultur ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.