Lisa Streich (till höger) var en av vinnarna i kompositionstävlingen The Anne-Sophie Mutter Fund som hölls i Norrköpings Symfoniorkester (SON) 2013.

Priset var att SON beställde en gitarrkonsert av Streich och torsdagen den 6 december framförs det för första gången i Sverige med den engelska gitarristen Laura Snowden. På programmet står också Beethovens Leonorauvertyr nr 3 och Nielsens fjärde symfoni.

Lisa Streichs konsert för gitarr och orkester, Augenlider från 2015, får därmed sitt förstagångsuppförande i Sverige. Dirigent är Christian Kluxen.

Tonsättaren Lisa Streich (f. 1985) har studerat komposition i Berlin, Stockholm, Salzburg, Paris och Köln och hennes musik har spelats i Sverige, Tyskland, Israel, Österrike, Frankrike, England, USA och Kanada.

Hårklämmor och äggskärare

I hennes gitarrkonsert Augenlider och gitarren är preparerad med hårklämmor och äggskärare för att frambringa de klanger hon eftersträvat. Även harpan har försetts med klämmor för att få klockklang och bastrombonerna är delvis fyllda med vatten.

Laura Snowden är en mångsidig artist inblandad i åtskilliga nyskapande projekt tillsammans med musikanter av olika slag, däribland folkmusiker. Hon var den första gitarrist som utexaminerades från Yehudi Menuhin School, där gitarrundervisning gjorts möjlig genom en donation från Rolling Stones.

Numera undervisar hon själv vid denna institution, samtidigt som hon framträder vid internationella gitarrfestivaler som de i Birmingham, Uppsala, Volterra och Hong Kong.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.