Lördagen den 17 november blir svenska Radiokören först med att framföra Jacob Mühlrads (f. 1991) körverk Time.

Verket är beställt av Radiokören (Sverige), Cappella SF (USA), Tapiola Choir (Finland) och WDR Rundfunkchoir (Tyskland) och är därmed förmodligen en av de största sambeställningarna av körmusik i Europa.

I Time har ordet ”tid” översatts till mer än 60 språk. Ordet blir abstraherat och repeterat så många gånger och på så många olika språk att örats fokus gradvis skiftar från ordets betydelse till hur det låter. De 60 variationerna av ordet ”tid” är ordnade i en sorts klangfärgsordning, så att övergångarna mellan språken blir subtila och att klangfärgen ändras successivt precis som en solnedgång.

Musik behöver inte innehålla budskap

– Verket är som en rit, en rit för att sätta oss människor i ett visst tillstånd som bara musiken kan. Orden finns där endast för att påverka klangen. Musik behöver inte vara ett verktyg för att förstärka något annat. Musik behöver inte innnehålla ett budskap. Musiken i det här fallet, är budskapet i sig, säger Jacob Mühlrad.

Stacy Garrop, Mason Bates och Eric Banks.

Men här är det budskap

I samma konsert framförs också verk av tre andra samtida tonsättare.
Give Me Hunger av Stacy Garrop (f. 1969) handlar om ensamhet och kärlekslängtan. Mason Bates (f. 1977) verk Sirens rör sig kring de mytologiska havsvarelserna som lockade sjöfarare i döden. Eric Banks (f. 1969) femsatsiga This Delicate Universe är en resa genom den grekiske poeten Konstantinos Kavafis värld.

Radiokören dirigeras av Ragnar Bohlin, chefdirigent för San Francisco Symphony Chorus, som även är konstnärlig ledare för Cappella SF.

Konserten sänds fredagen den 14 december i P2.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.