150-årsfirandet av de diplomatiska förbindelserna mellan Japan och Sverige innebär ett antal flygresor (klimatkompenserade?) till Solens rike med svenska orkestrar.

Vad tar då dessa skattefinansierade ensembler med sig för repertoar när de reser så långt för att representera Sverige?

 

Filharmonikerna till Tokyo
De första dagarna i september gästade Kungl Filharmonikerna med Sakari Oramo den utsökta konsertsalen Suntory Hall i Tokyo. Solister var Camilla Tilling sopran, Katija Dragojevic alt, Michael Weinius tenor, Henning von Schulman baryton samt pianisten Nobuyuki Tsujii.

Repertoaren som framfördes vid de tre konserterna var synnerligen traditionell: verk av Ludwig van Beethoven (x 3), Pjotr Tjajkovskij, Gustav Mahler, Helena Munktell, Wolfgang Amadeus Mozart, Jean Sibelius bland andra.

 

Dalasinfoniettan till Sapporo
19–25 september finns Dalasinfoniettan under sin dirigent Daniel Blendulf i Japan. Med sig har de cellisten Thorleif Thedéen.

På deras turné är repertoaren lite mer varierad, även om den vilar tungt på Ludvig van Beethoven och Pjotr Tjajkovskij. Dalasinfoniettan spelar också Mats Larsson Gothe samt Francis Poulenc. Och på en japansk konsertaffisch får sinfoniettan har vi även sett bilder på Elfrida Andrée och Valborg Aulin.

 

Musica Vitae till Fukushima och Tokyo
7 – 13 oktober befinner sig Växjöorkestern Musica Vitae i Japan. Kammarorkestern reser med Vokalharmonin och Fredrik Malmberg som dirigent.

Helsvenskt program
Turnén rör sig mellan städerna Saitama, Fukushima och Tokyo och presenterar ett helsvenskt program med musik av Dag Wirén, Elfrida Andrée, Johan Helmich Roman och Wilhelm Peterson-Berger, Andrea Tarrodi, David Wikander och Staffan Storm.  Dessutom bidrar Karin Rehnqvist med det alldeles nyskrivna verket Day is here! för åtta röster och stråkar.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.