Efter ett 60 år långt yrkesliv i musiken har norska pianisten Liv Glaser, 82 år, nu blivit kunglig musiker. Hon har fått den fina utmärkelsen Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
Liv Glaser debuterade professionellt 1960 och har efter det turnerat flitigt, både hemma i Norge och internationellt. Pianospelandet har hon varvat med undervisning, bland annat på NMH, Norges musikkhøgskole.
– Man ska inte ge upp musiken, om man inte måste, säger hon. Och menar att när man blir äldre och lite trögare och får ont i lederna, är det viktigaste att öva.
– Att spela är en fantastisk träning för lederna!
På 1990-talet fördjupade hon sina kunskaper kring hammarklaveret vilket bland annat resulterade i fem skivinspelningar med Mozarts pianokonserter. Hennes forskning gjorde att hon fick kontakt med professor Malcolm Bilson vid Cornel University, USA; det blev fortsatta studier för honom i hammarklaverets konst.
Liv Glaser är fortfarande igång. Nu ska hon öva på flera av Mozarts pianokonserter. Beethoven ”blir hon aldrig färdig med” och Brahms är ”min väldigt gode vän” som hon vill känna ännu bättre, särskilt hans tidiga opus.
Som pedagog vet hon att många studenter inte är så förtjusta i de gamla läroböckernas regelrytteri, men påminner om att det inte finns någon regel utan undantag.
– I vår tid ska friheten vara obegränsad, men kan man ramarna är man mycket friare, säger Liv Glaser. Istället för att bara gå till YouTube och höra hur andra pianister spelar, är det bättre att själv utforska notbilden och börja tänka och fundera.
– Vad är det tonsättaren har noterat, som vi inte förstår? Och förstår vi det som är noterat? Vad finns i notationen som vi inte uttrycker? Det finns en hel del spännande frågor att utforska.