Han var en av fyra manliga operasångare som startade stöduppropet för #visjungerut, de drygt 700 kvinnliga opera- och konsertsångarnas upprop som kom ut alldeles efter skådespelarnas #tystnadtagning. iMusiken skrev om det här ›

Nikola Matisic

Nicola Matisic är tenor och operasångare med så mycket mer än sång och röst på sin agenda. När han kom tillbaka efter åren på Covent Garden i London slogs han av en sak:

– Jag hade ingen att samtala med kring vad man kunde skapa och hitta på. De flesta tyckte det var konstigt att prata om något annat än sin egen roll, som att sjunga eller spela piano. Rollen för konstnären är mer industriell i Sverige: ”bliv vid din läst”, menar Nikola Matisic.

 

Ett nytt sätt att arbeta med konsten

För att få liv och luft kring sina idéer startade han Operalabb i Malmö. Där vill man nte bara att undervisa i sång, utan också undervisa i hur man undervisar (pedagogik). Man vill skapa ett helt nytt sätt att arbeta med konst, att skapa en bredare dialog om musikdramatik.

Det görs genom workshops, klasser, föreläsningar. Gärna med elit och amatörer tillsammans i rummet.

Med åren har det hunnit bli åtskilliga sådan arbetspass, med allt från 10–50 personer i grupperna. Nu vill Nikola Matisic fortsätta att testa konstens möjligheter med ett slags community-koncept – uppträdanden, happenings, dialogkaféer och samtal via de sociala medierna.

Vill det sig väl blir det till sommaren ett samarbete med Smålands Musik & Teater i Jönköping.

 

Läs en längre intervju om Matisic och Opera och folkbildning här ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.