Västerås Sinfonietta har den fina traditionen att omväxlande, vartannat år, bjuda in en manlig resp en kvinnlig tonsättare till huset. För säsongen 2017-2018 har Västmanlandsmusiken valt Mirjam Tally. Förra säsongens tonsättarprofil var Anders Nilsson. Dessförinnan har bl a Andrea Tarrodi, Mats Larsson Gothe och Molly Kien hört till sinfoniettans huskompositörer.

Märkligt nog går det inte att hitta så mycket information om den senaste tonsättarprofilen Tally på sinfoniettans webbsida; men enligt uppgift är det Mirjam Tally det här spelåret …

 

Det första verket av henne framfördes i slutet av september: Lightfields (Ljusfälten) som fått titeln efter en dikt av Edith Södergran, en viktig inspirationskälla för tonsättaren.

För att balansera det nyskrivna stod även Joseph Haydns Cellokonsert nr 1 och Wolfgang Amadeus Symfoni nr 41 på programmet. Cellosolist var Jakob Koranyi och dirigent var Julian Kuerti från Kanada.

 

Mirjam Tally är född i Tallinn (1976) men bor sedan elva år tillbaka på Gotland. Mirjam Tally var även huskompositör vid Sveriges Radio 2009–2010.

Hon är utbildad vid Estniska musikakademien i Tallinn, gav ut sin första skiva 2003 och fick sitt genombrott 2009 med verket Turbulence när det framfördes vid ISCM-festivalen World Music Days i Vilnius samt vid Venedigbiennalen för nutida musik.

 

Mirjam Tallys webbplats 

 

Foto: Marco Feklistoff

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.