NorrlandsOperans nya chefdirigent – Elim Chan – börjar sitt treåriga förordnande med konserter i Umeå och Skellefteå. Under säsongen 2017/18 dirigerar hon fem konserter i Umeå men tar också NorrlandsOperans Symfoniorkester på gästspel till bland annat Luleå, Stockholm och Göteborg. Den första konserten, Tjajkovskijs symfoni nr 5, ges på NorrlandsOperan i Umeå torsdag 31 augusti och i Skellefteå 1 september.

Elim Chan är född i Hongkong 1986. Hon tog kandidatexamen i dirigering vid Smith College, Massachusetts. Hon har även studerat vid University of Michigan. Senast var hon biträdande dirigent för London Symphony Orchestra.

 

– Det är med stor glädje och höga förväntningar jag välkomnar Elim Chan till NorrlandsOperan och Umeå, säger Kjell Englund vd och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan. Det ska bli mycket spännande att följa hennes arbete med vår symfoniorkester och se deras gemensamma utveckling.

Elim Chan vill lära känna svensk musik. Det första exemplet är The Garden of Delights av B Tommy Andersson. Det uruppfördes som beställningsverk av Kungliga Filharmonikerna 2009 och har sedan dess blivit ett vanlig förekommande verk i svensk orkesterrepertoar.

I konserten ryms också amerikanska tonsättaren Jennifer Higdons verk Dooryard Bloom för baryton och orkester, komponerat utifrån en dikt av poeten Walt Whitman. Barytonen Gabriel Suovanen är solist.

 

Foto: Lau Kwok Kei

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.