En av världens främsta kompositörer och arrangörer inom jazzgenren är den amerikanska tonsättaren Maria Schneider (ej att förväxla med den franska skådespelare med samma namn, som dog 2011 ). Det är Bohuslän Big Band, orkestern knuten till Vara konserthus, som lyckats med bedriften att få hit världsnamnet Schneider.

Tillsammans kommer de att framföra helt nya kompositioner och arrangemang av Maria Schneider, vars musik brukar beskrivas som majestätisk, suggestiv, magisk och helt unik.

Det blir en turné genom Sverige med Schneider och Bohuslän Big Band som startar i Malmö den 12 oktober, fortsätter den 13/10 i Kalmar, 14/10 i Stockholm, 15/10 i Örebro, 16/10 i Göteborg, 17/10 i Vara Konserthus och avslutas i Uppsala den 18/10.

 

Maria Schneider har varit igång som orkesterledare sedan början av 1990-talet. Hon har samarbetat med musiker som Gil Evans och Bob Brookmeyer. År 1994 kom den första uppmärksammade produktionen ut, skivan Evanescence, med hennes 18-mannaorkester. Hon arbetar genreöverskridande och får beställningar från Jazz at Lincoln Center, till The Saint Paul Chamber Orchestra till samarbete med David Bowie.

Schneiders kompositioner har belönats med flertal Grammy-utmärkelser; hon tillhör dessutom den lilla skara musikskapare som vunnit Grammys i olika kategorier.

2012 utsågs Maria Schneider till hedersdoktor vid University of Minnesota.

 

“…she puts together stories that speak with the clarity of Ernest Hemingway and the musical grace of Aaron Copland”, har en kritiker sagt.
I oktober får den svenska publiken chansen att ta del av detta.

Bohuslän Big Band

 

Till Maria Schneiders webbplats
Till webbplatsen för Bohuslän Big Band

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.