Världens främsta tävling för unga kördirigenter fick sin femte final i Berwaldhallen, Stockholm, den 26 oktober – Eric Ericson Award. Den prestigefulla tävlingen genomfördes på Eric Ericsons födelsedag, som i år inträffade för 106 år sedan.

I en ganska gastkramande kördirigentfinal, presenterad av Josef Beltzikoff, kör- och orkesterchef vid Sveriges Radio, och tonsättaren Paula af Malmborg Ward, fick de tre finalisterna Andreas Lüken, Heide Müller och Marcel Ortega i Martí leda Radiokören.
Kort presentation av finalisterna här ›

Vinnaren

Juryns beslut blev att Andreas Lüken från Tyskland är vinnaren i 2024 års Eric Ericson Award. Med en prissumma på 100,000 kr och kontrakt med tio professionella radiokörer runt om i Europa väntar nu en spännande karriär för årets vinnare.

Tidigare vinnare är en prominent samling av kördirigenter:
Peter Dijkstra (2003), Martina Batič (2006), Kjetil Almenning (2009) samt Krista Audere (2021).

Finaltävlingsverk

INGVAR LIDHOLM: De Profundis
ARNE MELLNÄS: Laude – Il cantico di frate sole
STACY GARROP: Sonnets of Desire, Longing, and Whimsy

Eric Ericson

Han var Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år, mellan 1951 och 1982, och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Redan 1944 startade han med 16 körkompisar Halv-åtta-kören som snart fick namnet Kammarkören (idag Eric Ericsons Kammarkör).

Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas.

Under alla år var han även lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter. Även hans omfattande internationella gästspel som pedagog och gästdirigent etablerade honom som en av de stora förebilderna inom körvärlden.

Mer om Eric Ericsons körvärld finns att läsa här ›


Bilden överst: från semifinalen den 23 oktober i Kungasalen, KMH, Stockholm

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.