Årets mottagare av Svenska kyrkans kulturstipendier har utsetts. Fem projekt får dela på stipendiesumman 500,000 kronor. Stipendierna fördelas inom områdena bildkonst, scenkonst, film, musik och litteratur. Varje område får 100,000 kronor. 

Vokalensemblen VoNo med dirigenten Lone Larsen får 100,000 kr för körprojektet Echoes of tomorrow i sitt samarbete med tonsättaren Martin Åsander och textförfattaren Martin Gribbe.

Senaste albumet med VoNo, I Am Like Many, som kom i februari 2024 (Footprint Records).

VoNo grundades för 25 år sedan (då under namnet Voces Nordicae). Den sceniska vokalensemblen är kända för att kombinera improvisation, publikkommunikation och hög musikalisk kvalitet. VoNo har fått utmärkelsen Årets kör, har spelat in ett antal album och har en omfattande turnéverksamhet i Norden och övriga Europa.

Ett möte mellan AI och musik

Juryns motivering:
Svenska kyrkans kulturstipendium i musik går till vokalensemblen VoNo för beställningen av nya körverk av tonsättaren Martin Åsander och textförfattaren Martin Gribbe. Dessa körverk, som utgår från de fem mänskliga sinnena ska utgöra den musikaliska kärnan i projektet Echoes of tomorrow – ett möte mellan AI och levande musik. 

Lone Larsen

I sitt konstnärliga undersökande har de tolv professionella sångarna tillsammans med sin konstnärliga ledare och dirigent Lone Larsen under många år fördjupat sig i både vokal och scenisk improvisation, något som också blir en viktig del i projektet Echoes of tomorrow, den innovativa konsertföreställning som ska utforska gränslandet mellan mänsklig kreativitet och teknologins möjligheter.

I mötet mellan AI och människa ställs frågorna: Vad kännetecknar det som är mänskligt? Vad händer med det vi kallar för människovärde när AI alltmer ersätter sådant som människan lagt ner stor möda och tid på att utveckla? Är AI producerat material konst? Mitt i dessa frågor rör sig VoNo och konsertprojektet Echoes of tomorrow. När dessa frågor ställs med utgångspunkt i nyskriven musik, gestaltad av människor med levande röster och kroppar, kanske vi kan upptäcka nya saker om vad det är att vara människa.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.