Nordiska rådets musikpris 2024 går till Rune Glerup (f. 1981) från Danmark för violinkonserten Om Lys og Lethed. Det tillkännagavs vid en gala i Reykjavik den 22 oktober 2024.

Musikpriset tilldelas vartannat år en tonsättare, vartannat år en utövare. För två år sedan fick Karin Rehnqvist Nordiska rådets musikpris för verket Silent Earth.

Till musikpriset 2024 var de svenska nomineringarna tonsättaren Anders Hillborg och duon Sara Parkman/Hampus Norén.

Juryns motivering 

Den danska kompositören Rune Glerup har vunnit Nordiska rådets musikpris 2024 för sin violinkonsert ”Om Lys og Lethed” (2022). Konserten beställdes av DR Symfoniorkestret och är skriven till och i tät dialog med violinisten Isabelle Faust. Verket står som en höjdpunkt i Glerups långa och anmärkningsvärda karriär. Glerups kompositioner har alltid varit kompromisslösa, stramt strukturerade och klara. I ”Om Lys og Lethed” trollar han fram en omisskännlig sårbarhet, som ingår i en vacker balans med hans mer objektiva, skulpturella och kristallklara ljudlandskap. 
 

Musiken i konserten är närmast arkitektonisk och den innehåller samtidigt en hög grad av intensitet, som möjliggörs av hans virtuosa instrumentation och fina tajming. För att uppnå denna effekt har Glerup arbetat med statiska element, som skapar hela sektioner som förblir konstanta och inte gradvis transformeras till något annat. Klangen är komplex, men samtidigt minimalistisk, vilket skapar en känsla av ro, även när aktivitetsnivån är som högst. Denna otvungna kombination av olikartade världar utkristalliseras i ett imponerande verk, som drar lyssnaren med in och gör det omöjligt att inte påverkas.

Verket blev till efter en period av skrivblockering, som Glerup var öppen om, och resultatet är detta direkta och inbjudande verk, som kommer rakt från hjärtat. Det är stramt och fint komponerat, men med en otvivelaktigt mänsklig prägel.
 




Foto: Árni Beinteinn

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.