Violinisten och dirigenten Pekka Kuusisto blir ny förste gästdirigent hos Göteborgs Symfoniker. Han tillträder säsongen 2025-2026.

Därmed har orkestern två förste gästdirigenter: Barbara Hannigan (med ett kontrakt t o m säsongen 2027–28) och Kuusisto, som också är kontrakterad t o m säsongen 2027–28.

Pekka Kuusisto gästar Göteborgs Symfoniker redan om någon månad. Den 20 november är han solist i Bryce Dessners violinkonsert. Veckan därpå dirigerar han orkestern i fem verk av Anders Hillborg.

Eftersökt violinst, flitig konstnärlig ledare

Pekka Kuusisto (f. 1976 i Esbo) är en av världens mest eftertraktade violinister, känd för sin konstnärliga frihet. Han samarbetar lika gärna med folkmusiker och elektropionjärer som med symfoniorkestrar vid de allra största konserthusen.

Dessutom är han konstnärlig ledare för Den Norske Kammerorkester, förste gästdirigent och konstnärlig partner hos Helsingfors filharmoniker och konstnärlig bästa vän till Deutsche Kammerphilharmonie i Bremen.

Kuusisto om en orkester med lyxigt sound

– Jag har fantastiska erfarenheter av att spela, dirigera och lyssna på Göteborgs Symfoniker, där musikerna tar med sig alla sina strålande personligheter till repetitionerna och konserterna. De skapar ett lyxigt sound i sitt underbara hem, har väldigt stark kommunikation och närvaro i stil med storskalig kammarmusik.

– Jag har till och med en gång fått delta i orkesterns pilatesklass, så några av dem har sett mig ganska långt från min ’comfort zone’. Jag antar att det är en slags tillitsövning!, säger Pekka Kuusisto.

Bilden: Bård Gundersen, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.