Yrvaket, vid samma tid på året, upptäcks att det finns kvinnliga kompositörer. 8 mars, den internationella kvinnodagen, uppmärksammas bland annat att det finns tonskapare som är kvinnor.
Det stämmer. Uppskattningar säger att det finns minst 6,000 kvinnliga kompositörer bara inom konstmusiken.
[ Drygt tusen av dem presenteras här › ]
Fortfarande dominerar dock de manliga tonsättarna – året runt, alla konsertdagar på världens alla konsertscener.
Runt om i landet arrangeras i samband med den internationella kvinnodagen konserter med musik av kvinnliga tonsättare. Gott så.
Public service satsar
I Norge ska NRKs alla radiokanaler under dagen spela musik enbart av kvinnliga artister, producenter och kompositörer. Även NRK Sámi Radio kommer att uppmärksamma kvinnor den 8 mars. Likaledes i P2 i Sveriges Radio, som denna dag i flera program fokuserar på de kvinnliga tonsättarna.
Hur de svenska orkestrarna under innevarande säsong behandlar kvinnliga tonsättare skrev iMusiken om här ›
Kvinnliga tonsättare och miljön
Kungl Musikaliska Akademien anordnar den 8 mars en Klingande akademi på KMH i Stockholm med en annan vinkel, med rubriken Vad kan musik göra för miljön? Ett samtal om musikens förhållande till miljöfrågor och begrepp som antropocen och ekokritik.
Som av en händelse är samtalets deltagande tonsättare kvinnliga: Karin Rehnqvist, Marie Samuelsson, Maria Lithell Flyg. Medverkande musiker är Anders Lagerqvist, violin, och Jacob Kellerman, gitarr.
Musikforskaren Elin Kanhov beskriver sitt forskningsprojekt ”Vad kan musik göra för miljön? En studie över tre verk av nutida svenska tonsättare som genom musik och ekopoesi sätter miljö och klimat i fokus”, finansierat av Bernadotteprogrammet (KMA), samt musik ur tonsättarnas repertoar med miljötematik.
Denna Klingande Akademi vill öppna för samtal mellan musikforskningen, tonsättare och kompositionsstudenter om musikens förhållande till miljöfrågor, kring begrepp som antropocen och ekokritik, och diskutera vad musik kan göra för miljön.