2023 tog regeringen beslutet att dra ner på studieförbundens anslag med en tredjedel. Omprioriteringen som regeringen beslutat om innebär att det under 2025 år blir 250 miljoner mindre till studieförbunden, som i nuläget får cirka 1,8 miljarder per år.
2026 minskar anslagen med 350 miljoner och 2027 med 500 miljoner kronor i jämförelse med 2023 års nivå.
En effekt av de här drastiska nedskärningarna är att 20,000 svenskar (mestadels ungdomar) förlorar sin rep-lokal, enligt studieförbundens intresseorganisation. Framtiden för det svenska musiklivet är hotad, menar man.
Studieförbundens musikverksamhet omfattar allt från körer och olika instrumentalensembler till kurser i att spela instrument och få tillgång till rep-lokaler och hjölp med spelningar.
”Följa frågan över tid”
Om risken att svenskt musikliv och den s k musikindustrin påverkas när studieförbunden får mindre pengar, svarar kulturminister Parisa Liljestrand (M) så här – på glasklar politikersvenska:
– Jag tycker det är bra att vi kan prioritera i det här läget, men regeringen kommer följa den här frågan över tid för att se om det får konsekvenser och i sådant fall följa upp vilka.
Landsbygden drabbas hårdast
Drygt 60,000 svenskar spelar och repeterar i studieförbundens rep-lokaler runtom i Sverige. Under 2024 fram till 2026 kommer en tredjedel av dessa bli av med sin rep-lokal, uppger Studieförbundens*) generalsekreterare David Samuelsson.
Dessutom slår de kraftiga nedskärningarna kraftigare mot vissa delar av landet.
– Vi ser generellt att landsbygd och mindre städer drabbas mycket hårdare än större städer – och i landsorten vet vi ju att kulturutbudet redan är som minst, säger David Samuelsson.
Social mötesplats
Ludvig Werner, vd för branschorganisationen Ifpi (International Federation of the Phonographic Industry), och ordförande för Musiksverige, oroas också över det svenska musikundrets tillväxt när ”en viktig faktor” till det minskar drastiskt.
– Om svenska ungdomar förlorar möjligheten, via bland annat studieförbunden, att få en rep-lokal så förlorar vi en social mötesplats som kanske är långt mycket viktigare än det svenska musikundret, kommenterar Ludvig Werner.
*) I intresseorganisationen Studieförbunden med ca 15,0000 samarbetsföreningar och 600,000 deltagare ingår ABF, Bilda, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, NBV, Sensus, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan.