På en skriftlig fråga i februari 2025 från riksdagsledamoten Tomas Eneroth (S) till kulturminister Parisa Liljestrand (M) om regeringens nedskärningar på musikområdet fick han svar.
Men kanske inte svar på det han frågade om. Ministerns generiska svar för tankarna till något som kunde vara framtaget med hjälp av AI (ungefär som med bilden överst).
Eneroth är besviken över det svepande ministersvaret.
– Svaret var erbarmligt dåligt. I ett läge där musikhus och replokaler stängs, när körer och orkestrar får avsluta sin verksamhet, när kulturskolor skär ner och när studieförbunden – som ändå är Sveriges största anordnare av musikverksamhet – drabbas av brutala besparingar, svarar Kulturministern att regeringen visst gör ngt – och så nämns två initiativ; En miljon satsas på musikexport och ytterligare en miljon på ett projekt om distansundervisning inom kulturskolorna …, kommenterar han på Facebook.
– Samtidigt tas en halv miljard!! bort bara från studieförbunden och än mer från kultursektorn som helhet. För att inte tala om de låga statsbidragen till kommunerna. Eller den borttagna 200-miljonerssatsningen som s-regeringen gjorde med öronmärkta pengar till kulturskolorna, konstaterar Tomas Eneroth vidare.

Frågan
Regeringens besparingar på studieförbunden och nedskärningar i kulturverksamheter får konsekvenser för musikverksamheten i Sverige. Studieförbunden har sammanställt en rapport där sidorna fylls av berättelser om hur replokaler och musikhus stängs och musikundervisning och orkesterverksamhet tvingas avslutas. Och i landets kommuner ser vi hur många nu skär ned på kommunala kulturskolor eller höjer avgifter till följd av att regeringen prioriterat skattesänkningar för välbeställda i stället för resurser till kommuner och regioner.
Även civilsamhället inom musiken drabbas – Sveriges Orkesterförbund tvingas nu till hårda besparingar på grund av uteblivet stöd. Tidigare satsningar som genomfördes av den socialdemokratiska regeringen för att främja blåsmusiken fullföljs nu inte heller av Tidöregeringen och Sverigedemokraterna. Sammantaget innebär detta att Sverige blir både tystare och tråkigare – färre människor får uppleva glädjen i att spela musik, och färre får möjligheten att få lyssna till konserter, marscher och uppspelningar.
Mot bakgrund av de bistra tiderna för landets musikverksamhet vill jag ställa följande fråga till kulturminister Parisa Liljestrand:
Avser ministern att ta några initiativ över huvud taget för att stärka eller utveckla musikverksamheten i Sverige?

Ministersvaret
– Regeringen stärker musikverksamheten i hela Sverige på flera sätt. De bidragsgivande myndigheterna Statens kulturråd och Konstnärsnämnden fördelar bidrag till en rad organisationer, utövare och arrangörer. Vidare fördelas utvecklingsmedel till den kommunala kulturskolan där musikutbildning bedrivs, som också syftar till att nå nya målgrupper. Regeringen har även nyligen beviljat Sveriges Kulturskoleråd 1 miljon kronor för att driva ett pilotprojekt för digital fjärr- och distansundervisning inom bl.a. musik. Statens musikverk har till uppgift att bevara och bygga upp kunskap om musikens kulturarv, men även främja utvecklingen av ett professionellt musikliv på elektronmusikens område. För 2024 genomförde regeringen en satsning på den svenska musikexporten, där Export Music Sweden beviljades totalt 1 miljon kronor för särskilda ändamål. Denna satsning var utöver den ordinarie medelstilldelningen som aktören får årligen.
– Regeringen avsätter även för 2025 ca 1,6 miljarder kronor i statsbidrag till studieförbund och ca 2,4 miljarder kronor till folkhögskolor. Det är därmed fortsatt ett omfattande statligt stöd som möjliggör viktig verksamhet vid studieförbund och folkhögskolor runt om i landet. Jag vill även nämna att det också finns vissa utbildningar inom musikområdet inom yrkeshögskolan. Regeringen har sedan 2024 satsat på en utbyggnad av yrkeshögskolan som för 2025 motsvarar ca 3,000 fler utbildningsplatser. Varje år fördelas det även statsbidrag till vissa konst- och kulturutbildningar via Myndigheten för yrkeshögskolan.
– Slutligen vill jag lyfta den viktiga utbildning som bedrivs vid Kungl. Musikhögskolan. Kungl. Musikhögskolan ger utbildningar inom bl.a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, samt musik- och medieproduktion och även lärarutbildningar i musik.
Notera slutklämmen
Som om inte Musik-Sverige visste att det finns högre musikutbildningar. Dessa återfinns ju även i Göteborg (Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet), Malmö (Musikhögskolan i Malmö inom Lunds universitet), Piteå (Musikhögskolan i Piteå vid Luleå tekniska universitet), Arvika (Musikhögskolan Ingesund vid Karlstads universitet), Örebro (Musikhögskolan vid Örebro universitet), Västerås (Musik- och Operahögskolan vid Mälardalens högskola).