Den 4 mars 1875 tog Oscar II det var första spadtaget till Sveriges första konserthus – det som skulle bli Musikaliska Akademiens stora konsertsal; eller som det heter idag, Musikaliska Kvarteret, med adress Nybrokajen 11, Stockholm.

Därför vill man redan i mars 2025 fira husets 150-årsjubileum – men det var först 1878 konserthuset stod klart och invigdes.

Musikaliska akademien 1878.

Konserthuset vid Nybroviken i Stockholm invigdes den 2 mars 1878, uppfört efter ritningar av arkitekterna Johan Fredrik Åbom (som även låg bakom Södra Teatern och Berns Salonger) och Fredrik Wilhelm Scholander. Musikaliska akademien är en pampig byggnad i nyklassicistisk stil vid Nybroviken som då inrymde den högre musikutbildningen i Sverige, inklusive Kungl Musikaliska Akademien och dess bibliotek.

Invigningsmusiken

Oscar II förrättade invigningen av byggnaden och dess konsertsalong. Invigningsmusiken bestod av en ”symfonisk inledning” för orkester komponerad av Musikkonservatoriets inspektor Albert Rubenson (violinist och tonsättare) samt en kantat (för soloröster, kör och orkester), komponerad av Ludvig Norman med text av Edvard Bäckström.

Konsertsalen var noggrant utformad för att optimera akustiken, en relativt ny prioritering vid den här tiden. Särskilda byggmaterial och arkitektoniska former utnyttjades för att förbättra ljudreflektion och spridning i salen.

Och i stora salen, 23 år efter invigningen, ägde den allra första utdelningen av Nobelpriset rum, den 10 december 1901. Så fortsatte det ytterligare 25 år framåt.

Fastigheten ägs numer av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Om alla turerna kring detta hus kan du bland annat läsa här ›

Dock: nu blir det 150-årsfestival

För att uppmärksamma det första spadtaget anordnas nu 150-årsfestivalen, en två veckor lång musikfest med internationella och svenska stjärnor, klassiska mästerverk, jazz, klubbkvällar, samt barn- och familjeaktiviteter. Firandet pågår inne i huset mellan den 4 och 15 mars.

Några evenemangsexempel:

Fredagen den 7 mars blir det ett program med schlagers och kupletter med sångerskan Elin Rombo och musikervänner: Vår bästa tid är nu.

Lördagen den 8 mars (internationella kvinnodagen) tolkar åtta sångerskor musik av åtta kvinnliga tonsättare i en romanskonsert som fått titeln Pink Riot. Medverkande är Anna Larsson, Lovisa Huledal, Julia Lindgren, Karin Mobacke, Alva Olsson, Minna Tägil tillsammans med pianisterna Anna Christensson och Darya Tchaikovsky.

Och på kvällen den 8 mars ställer jazzkollektivet Blinda Tigern Allstars upp, med bl a sångerskorna Amanda Ginsburg och Isabella Lundgren.

På eftermiddagen söndagen den 9 mars blir det körkonsert med Mikaeli Kammarkör under ledning av Anders Eby: Anda och konst – en konsert sprungen ur konserthusets rika historia.

På kvällen den 9 mars ställer KammarensembleN upp på stora scenen, med bl a Vespers for a New Dark Age av Missy Mazzoli (nordisk premiär) och Sverigepremiär av Good Night av Henryk Górecki. Sångsolister är Milanka Noveska, Synne Vinje och Cassandra Jenner.

Fredagen den 14 mars blir det en hyllning till David Lynch – med konsert, maskerad och klubbkväll.

Från kl 10 lördagen den 15 mars är det Familjelördag i hela huset; levande musik, mys och bus för hela familjen utlovas.

Grandios festivalavslutning blir det lördagen den 15 mars kl 15 med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Christoffer Nobin, som i en ”hemvändarkonsert” kommer att hylla både konserthusets och orkesterns historia. Detta hus var repetitonslokaler och hemmascen för Radiosymfonikerna från 1940-talet fram till invigningen av Berwaldhallen 1979.

Samtliga konserter och programpunkter under 150-årsfestivalen finns här ›



 


 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.