Främsta utmärkelsen från Kungl Musikaliska Akademien är medaljen för Tonkonstens Främjande. ”Högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv” får denna utmärkelse.

2024 är medaljörerna jazzmusikern och pedagogen Helge Albin, pianisten, producenten och pedagogen Gunilla Flinck, lutenisten Jakob Lindberg, sångerskan och kompositören Lisa Nilsson, dirigenten, pedagogen och musikforskaren Finn Rosengren och instrumentteknikern Sebastian Skarp. Medaljerna delades ut av Prinsessan Christina fru Magnuson vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 25 november.

Motiveringarna

Helge Albin:
Jazzmusiker, saxofonist och pedagog (f. 1941) från Malmö tilldelas medaljen för sin ytterst vitala gärning som musikskapare och inspiratör. Albin var mellan 1979 och 2023 musikalisk ledare för storbandet Tolvan Big Band, som rönte stora framgångar såväl nationellt som internationellt med sin framåtsträvande, raffinerade och samtidigt tydligt profilerade musik. Han har komponerat ett antal ambitiöst upplagda verk som exempelvis ”Thetris” för Tolvan Big Band och Malmö Symfoniorkester, och med Tolvan Big Band genomfört hyllade samarbeten med bland annat Michael Brecker och Tommy Körberg. År 2005 utnämndes han till professor i jazzimprovisation vid Musikhögskolan i Malmö, där hans mycket uppskattade undervisning präglat flera generationer av musikskapare

Gunilla Flinck:
(f. 1931) från Göteborg tilldelas medaljen för sin enastående och oförtrutna livsgärning i musikens tjänst. Efter pianostudier i Paris, Rom och Wien återvände Flinck till hemstaden Göteborg varifrån hon i nära sex decennier har präglat det göteborgska och svenska musiklivet. Hon har verkat som pianist, ackompanjatör, repetitör och inspicient vid Stora teatern, lärare i musikalisk instudering vid Högskolan för scen och musik och inte minst musikproducent vid Sveriges Radio, där hon under sexton år bland annat följde Göteborgs Symfoniker med sändningar runtom i världen. Därtill kommer ett 50-årigt ordförandeskap i kammarmusikföreningen Lilla Parnassen. En gedigen kunskap om och smittande passion för Musiken, dess företrädare och uttolkare gör Gunilla Flinck till en förebild för ett tonkonstens sanna entreprenörskap.

Jakob Lindberg
lutenist (f. 1952) från Stockholm tilldelas medaljen för en lång och enastående gärning som musiker och pedagog. Som en av världens främsta på sitt instrument har Lindberg under snart fem decennier varit tongivande för renässans- och barockmusikens internationella spridning och utveckling, där han parallellt med karriären som solist, kammarmusiker och musikalisk ledare sedan 1979 undervisat kommande generationers lutenister vid Royal College i London.

Lisa Nilsson:
sångerskan och kompositör (f. 1970) från Stockholm tilldelas medaljenör ett konstnärskap som i kraft av sin utsökta sångkonst, sin breda appell och sitt genuina engagemang för musiken som uttrycksmedel och profession, utgjort en betydande kraft i främjandet av tonkonsten. Efter det stora publika genombrottet med skivan ”Himlen runt hörnet” 1992, har hon med sin smidiga och djupt själfulla röst konsekvent strävat mot nya utmaningar och en allt rikare uttryckspalett, manifesterat i såväl bejublade konserter med ett antal orkestrar, den självbiografiska föreställningen ”Kvinnan som är jag”, samt de senaste årens framgångar med ”Duo i Nöd och Lust” tillsammans med gitarristen Mattias Torell.

Finn Rosengren 
dirigent (f. 1946) från Göteborg tilldelas medaljen för sin omfattande gärning för svenskt musikliv; som dirigent, pedagog och musikforskare med ett brinnande intresse för Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar. Rosengren var dirigent på Stora Teatern – numer GöteborgsOperan – 1978 till 2013 och ledde där nära 2,000 föreställningar, och många är de operasångare som haft glädjen att ledas av hans orubbliga lugn på dirigentpulten. Han har också varit en stor kraft för unga musikers och sångares utveckling, bland annat med Göteborgs Ungdomssymfoniker och som en mycket uppskattad pedagog på opera- och orkesterutbildningarna vid Högskolan för scen och musik. 

Sebastian Skarp
instrumentbyggaren (f. 1954) från Stockholm tilldelas medaljen för sin mångåriga internationella verksamhet som violinbyggarmästare och restaurator av värdefulla stråkinstrument. Han är grundande medlem av Sveriges violinbyggarmästare och medlem av EILA, och delar i dessa organisationer med sig av sin expertis. Skarp har under flera år medverkat och varit ordförande i Kungl. Musikaliska Akademiens instrumentteknikerjury. År 2022 förlänades han H.M. Konungens medalj av 8:e storleken för ”framstående insatser inom instrumentkultur”.


Årets medaljörer för Tonkonstens främjande:, från vänster: Jakob Lindberg, Gunilla Flinck, Finn Rosengren, Lisa Nilsson, Sebastian Skarp och Helge Albin. Foto: Felicia Margineanu

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.