Multiinstrumentalisten Dan Knagg får Stims pris Årets kompositör inom folk- och världsmusik 2024. Priset, som är på 50,000 kronor, delas årligen ut till en framstående upphovsperson inom folk- och världsmusiken (eller samtida traditionsmusik, som iMusiken föredrar att kalla det). Dan Knagg tog emot utmärkelsen den 18 oktober under Malmö Folk Festival på Malmö Live. 

Årets pristagare skapar musik med sång och slagverk i fokus, och är utbildad sångpedagog och musiker vid Musikhögskolan i Malmö. Han undervisar i kör och ensemble på Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund. Och så har han hörts i band som Alla Fagra, Tarabband, ODE, Emilia Amper Band med flera. 2023 kom Dan Knaggs album Hinsia.

Priset delas ut sedan 2016 med stöd av Stim Forward Fund, i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans.  

Juryns motivering för Årets kompositör 2024

– Genom ett fönster blickar årets pristagare ut mot världen. När man dras in i denna musik, upptäcker man hela tiden nya detaljer, även efter många genomlyssningar. Där finns en dramaturgi som leder lyssnaren genom musikens saga, och texter som berör genom sitt sätt att avhandla livets olika teman. 

– I kompositionerna, melodierna och ackorden hittar kompositören det som får musiken att låta äkta, oavsett om den influerats av flamenco, soul, arabiskt, indiskt eller av svensk vistradition och folkmusik. Och trots att musiken är komplex med oregelbundna taktarter och branta modulationer, är soundet så pass enkelt att det går in hos vem som helst. Bara en person kan göra en sådan här platta i Sverige idag.

Tidigare pristagare

2023: Fanny Källström
2022: Ebo Krdum 
2021: Frida Johansson 
2020: Pelle Björnlert 
2019: Robi Svärd 
2018: Lisa Långbacka 
2017: Lena Willemark 
2016: Magnus Stinnerbom 

Bilden: Anders Bergön, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.