Hannes Öberg är en av sex personer som i år får Stenastiftelsens kulturstipendium (Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur). Stipendiaterna får vardera en prissumma på 300,000 kronor.

Motiveringen:
– Sångaren Hannes Öberg har tidigt i sin karriär satt starka avtryck i operavärlden med sin självklara och välklingande barytonstämma. På Göteborgsoperan, där han tillhör den fasta ensemblen, har han imponerat med sin stora bredd och sina vitala rolltolkningar.

Hannes Öberg ingår sedan 2021 i GöteborgsOperans solistensemble. Han har hörts och setts i bland annat i titelrollen i Don Giovanni, som Marullo i Rigoletto, Momus i Platée, Schaunard i La bohème, Figaro i Barberaren i Sevilla, Båtsmannen i Herr Arnes penningar och Barberaren i Die schweigsame Frau. I vår gör han rollen som Ned Keene i Benjamin Brittens opera Peter Grimes.

Efter examen vid Operahögskolan i Stockholm varvat operaroller på svenska och internationella scener med kammarmusikaliska framföranden, alltid med en stark publikkontakt.


Bilden: Hannes Öberg i Don Giovanni. Lennart Sjöberg, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.