Det är ingen häpnadsväckande nyhet att de svenska orkestrarna, från Malmö Symfoniorkester i syd till Norrlandsoperans orkester i norr, har en faiblesse för dirigenter som inte kommer från Sverige. Den trenden har varit tydlig de senaste decennierna. Säsongen 2024–25 med de skattefinansierade orkestrarna är den trenden än tydligare.

Samtidigt som vi på landets musikhögskolor för skattemedel utbildar orkesterdirigenter, ges dessa inte en chans hos de svenska orkestrarna. Till skillnad från grannlandet Finland, där det sedan länge anses som en självklarhet att nyutbildade dirigenter ska få praktik och utvecklas tillsammans med de olika orkestrarna.

Och: kvinnliga svenska dirigenter negligeras helt. (För övrigt gör svenska dirigenten Marit Strindlund succé med orkestrar på kontinenten.)

Låt oss titta på hur det ser för svenska dirigenter bland några svenska orkestrar, denna nådens säsong 2024–25.

Kungliga Filharmonikerna – 4

Säsongen inleds starkt med dirigentnestorn Herbert Blomstedt, Schweiz/Sverige. Han har givetvis med sig två verk av Franz Berwald: Minnen från de norska fjällen samt Sinfonie capricieuse.

Sedan dröjer det till januari 2025 innan näste svensk står framför orkestern – Magnus Fryklund som dirigerar verk av Robert Schumann, Clara Schumann och Felix Mendelssohn.

I april får Johannes Gustavsson chansen. Verk av Elfrida Andrée, uruppförande av Mats Larsson Gothes Cellokonsert samt Symfoni nr 2 av Wilhelm Stenhammar.

I slutet av maj inträffar något sällsynt. Den judiska sången av Moses Pergament, ett verk från 1944 som minsann inte framförs så ofta, dirigeras vid två konserter av Tobias Ringborg.

Allt som allt, fyra svenska dirigenter bland de 18 dirigenter som anlitas för orkesterkonserterna.

Chefsdirigent är Ryan Bancroft (USA).

Sveriges Radios Symfoniorkester – 2

Radioorkesterns säsong i Berwaldhallen bjuder på ännu färre tillfällen att få se svenska dirigenter igång.

Fredrik Malmberg leder Radiokören och medlemmar ur orkestern i säsongsstarten ett par verk, bl a Mors Saulis et Jonathae av Marc-Antoine Charpentier och Another Part of the Wood av Britta Byström.

Sedan dröjer det i slutet av april 2025 innan orkestern gästas av Herbert Blomstedt. Franz Berwald (Sinfonie naïve) och Gustav Mahler (Symfoni nr 1) står på programmet.

Allt som allt, två svenska dirigenter bland de 22 dirigenter som tar plats framför Sveriges Radios Symfoniorkester i ”hela Sveriges konserthus”.

Chefsdirigent är Daniel Harding (GBR).

Göteborgs Symfoniker – 3

I Göteborgs konserthus får man vänta till januari 2025 innan förste svenske dirigent dyker upp. Det är Patrik Ringborg som dirigerar Rolf Martinssons Ich denke Dein… och Symfoni nr 1 av Wilhelm Stenhammar.

Magnus Fryklund står på pulten i mars 2025 och dirigerar verk av Carl Maria von Weber, Bent Sørensen och Wolfgang Amadeus Mozart.

I april kommer Herbert Blomstedt och leder orkestern i två konserter med två Beethoven-symfonier (nr 2 och nr 7).

Allt som allt, tre svenska dirigenter igång framför Göteborgs Symfoniker, bland de 16 dirigenter som anlitas för säsongens orkesterkonserter.

Chefsdirigent är Santtu-Matias Rouvali (FIN).

Malmö SymfoniOrkester – 2

I oktober 2024 kommer trumpetaren Håkan Hardenberger som dirigent, i ett konsertprogram med musik av Igor Stravinsky, Rolf Wallin, Paul Dukas och Arthur Honegger. Trumpetsolist är Gustav Melander.

I mars 2025 dirigeras orkestern av Anton Holmer. Det blir musik av Bedřich Smetana, Tan Dun och Robert Schumann.

Det var allt. Två svenska dirigenter framför Malmösymfonikerna bland de 17 dirigenter som anlitas under säsongen.

Chefsdirigent är Martyn Brabbins (GBR).


Uppgifter om konserter, repertoar och medverkande dirigenter är hämtade från orkestrarnas säsongsprogram 2024-25, så som de ursprungligen publicerades på webben eller som pdf (våren/sommaren 2024).

Bilden överst: dirigent i t-tröja och med stråke istället för pinne. Självklart får inte en sådan några svenska orkesteruppdrag.




2 KOMMENTARER

  1. Hej,

    Jag håller med om problemet, men ni verkar helt glömt undertecknad. Vem har skrivit denna artikel?
    Jag gästar tre av de fyra orkestrarna under innestående säsong. Se nedan.

    -Kungliga Filharmonikerna, två produktioner under oktober 2024.
    – Malmö Symfoniorkester, en produktion i december 2024.
    – Sveriges Radios Symfoniorkester, en produktion i april 2025.

    Jag är dessutom chefdirigent & konstnärlig ledare för en av Sveriges främsta professionella orkestrar, Marinens Musikkår.

    Rätta gärna till detta i denna viktiga artikel. Problemet är stort och artikeln är oerhört viktig, men rätt ska vara rätt.

    Med vänlig hälsning,
    Alexander Hanson

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.