Duo Diabas

In Open Air: Boudin 200 är titeln på en konsert i Snäckan, Kulturhuset Fyren i Kungsbacka den 5 oktober. Föreställningen är ett samarbete mellan Duo Diabas, dvs My Hellgren, cello och Anna Svensdotter, flöjter, och fyra tonsättare – Emil Ernström, Erik Valdemar Sköld, Gonçalo Rodrigues och Hans Arturson – samt en videoartist, Josef Atlestam.

De musikaliska inslagen är inspirerade av den franske konstnären Eugène Boudins måleri, som hämtade de flesta av sina motiv från den normandiska kusten.

Boudin (1824–1898) var en pionjär inom landskapsmåleriet – ”en plein air” – och inspiratör till unga impressionister, som exempelvis Claude Monet.

I den här konserten uppmärksammas hans 200-årsjubileum. Det blir nykomponerad musik för cello, flöjter och elektronik, som framförs live tillsammans med videoprojektioner, skapade till musiken.

– Vi vill undersöka estetiska och tematiska kvaliteter i Boudins målningar – hur kan de återverka på musik och videokonst tvåhundra år senare, vilka beröringspunkter finns?
– Färgtoner, ljus och skuggor – öppna landskap – luft och vibrerande strängar: vi vill ge vår publik en upplevelse som stimulerar flera sinnen, där olika konstformer får samverka till en helhet, är programkommentaren från de medverkande.

Bilden överst: stranden i Trouville av Eugène Boudin, från 1865.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.