De här kulturstipendierna i Skåne är relativt nya och delas i år ut för tredje gången. Det möjliggörs av Sparbanken Skåne i samarbete med Malmö Opera, Musik i Syd och Film i Skåne, med två stipendiater som utses inom varje kategori.

2024 års stipendiater är pianisten Julia Isaksson och musikern/kompositören Jonathan Dafgård.

Stipendierna, på 150,000 kronor vardera, vill stödja unga professionella musiker i början av sina karriärer, och hjälpa dem att fördjupa sina kunskaper inom sitt konstnärliga område.

Julia Isaksson, Lund

En sällsynt begåvad svensk pianist, som fick sitt internationella genombrott redan vid 18 års ålder efter att ha vunnit Steinway Piano Festival 2014 i Stockholm. Med en kombination av teknisk briljans och djup musikalisk mognad har hon säkrat förstapriser i flera prestigefyllda internationella tävlingar, som Feurich Piano Competition i Wien. Hon är också en hängiven kammarmusiker och framträder ofta med saxofonisten Theo Hillborg. Duon imponerade stort på juryn när de 2021 vann kammarmusiktävlingen Ung & Lovande i hård konkurrens. Stipendiaten har tidigare studerat bl.a. vid Royal Academy of Music i London och 2023 avslutades studierna vid Musikhögskolan i Malmö med en diplomkonsert med Malmö Symfoniorkester.

Jonathan Dafgård, Malmö

Denna musiker och kompositör imponerar stort på stipendiejuryn. Efter sina masterstudier i Amsterdam hos några av Europas främsta jazzgitarrister är han en av våra stora talanger och ett framtidslöfte inom den moderna jazzmusiken. Som gitarrist har han inte bara ett moget uttryck med genreöverskridande influenser utan också en djup förståelse inom jazztraditionen. I stipendiatens kompositioner finns ”en behaglig balans mellan improvisation och skrivet material där lätthetens och komplexitetens strålar möts som i en prisma”.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.