Pax et caritas är titeln på den körkonsert som arrangeras i anledning av tonsättaren Kjell Perders 70-årsjubilerande (dvs hans biologiska ålder, inte hans tid som kompositör).

Konserten i Adolf Fredriks kyrka i Stockholm med en solist-/vokalensemble samt kör från Adolf Fredriks musikklasser den 21 september 2024 – den internationella fredsdagen – blir en exposé över Kjell Perders engagemang för några av vår tids ödesfrågor. Det ska bli en jubelkonsert för fred och rättvisa.

Kjell Perder har varit verksam som tonsättare sedan 1980-talet och komponerat musik för orkester, kammarensemble, soloröst, kör och ett antal kortoperor. Fredskonserten den 21 september innehåller en rad av hans körkompositioner interfolierat med andra tonsättares verk på fredstemat.

Instrumentalt och mycket kör

Av Perder framförs instrumentala stycken som Jerico, Jerico för solotrombon, How Dare You? för sopransax och didgeridoo, Wildfire för solocello.

Körerna kommer att framföra Perder-verken Befria de förtryckta!, Låt rätten flöda fram, och Pax et caritas. Dessutom blir det Da nobis pacem för kör och piano av Felix Mendelssohn, Peace I leave with you för kör och saxofon av Knut Nystedt, Var inte rädd för mörkret av Karin Rehnqvist, Dona nobis pacem (ur h-mollmässan) för kör och instrumentalensemble av Johann Sebastian Bach, samt We Want Life av Maria Löfberg.

Medverkande solister och musiker är Hannah Holgersson, sopran, Anders Paulsson, sopransaxofon, Kristin Malmborg, cello, Ivo Nilsson, trombon, Asuka Nakamura, piano, och vokalensemble med Hanna Holgersson, Tove Dahlberg, Maria Sanner, Simon Boström och Andreas E Olsson.

Christoffer Holgersson och Annika Beijer är dirigenter. Fredskonsertens intäkter går oavkortat till fredsbyn Fredens oas (Neve Shalom/Wahat al Salam); en by i Israel som grundades 1972 och där judar och palestinier lever i självvald och fredlig samexistens.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.