Gustaf Sjökvists stipendium 2024 på 25,000 kronor delas ut vartannat år till en ung, lovande kördirigent. 2024 års stipendium tilldelas Maria Andrejic Bengtsson, kördirigent och producent för Sveriges Ungdomskör, med motiveringen ”för ett konstnärskap grundat i rösten och med texten i fokus”. 

Gustaf Sjökvist, 1943–2015.

Kördirigenten professor Gustaf Sjökvist var verksam i Storkyrkan, Stockholm, chefsdirigent för Radiokören i åtta år, dirigent för Bayerska radions kör samt ledamot i Kungl. Musikaliska Akademien och dess preses 2013–2015. Han avled den 15 februari 2015. 

Gustaf Sjökvists stipendium för lovande kördirigenter instiftades 2007 av Föreningen Storkyrkans musikvänner tillsammans med Storkyrkan i Stockholm och familjen Bonnier i samband med att Gustaf Sjökvist varit verksam i Storkyrkan i 40 år. Stipendiet tilldelas vartannat år en ung, lovande kördirigent. Det är nätverket för lärare i kördirigering som föreslår en stipendiat till Kungl. Musikaliska Akademiens styrelse.

Kör, ensemble och sång

Maria Andrejic Bengtsson (f. 1993) har lärarexamen från Musikhögskolan i Malmö, Lunds universitet, 2018, och har både före och efter examen arbetat med kör, ensemble och sång på gymnasium och kulturskola (bl a vid Miles Music School i Danmark).

Andrejic Bengtsson började sin magisterutbildning i dirigering 2022 och blev klar i maj 2024. Hon har under sin utbildning lett flera musikaliska projekt, bland annat SMASK (Sveriges MusikAkademikers Sång Kåntest), och deltagit i samarbetsprojekt med både Norrlandsoperan och Norrbotten NEO. Sedan 2023 är hon anställd av UNGiKÖR som producent för Sveriges Ungdomskör


Tidigare stipendiater av Gustaf Sjökvists stipendium har varit Carl Markman, Linda Alexandersson, Jonas Nörbygaard Rasmussen, Florian Benfer och Markus Jansson.

Bilden överst: Alexander Peterson, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.