Selma Lagerlöfs kortroman från 1904 – Herr Arnes penningar – handlar om en ung flickas kärlek och en silverskatt med en förbannelse över sig och utspelar sig i ett isbelagt Marstrand. Med musik av Peter Nordahl och libretto av Sara Bergmark Elfgren ska det nu bli ”en gotisk opera om innerligt systerskap, en farlig första kärlek, hämnd, skuld och ond bråd död”.

Den 18 och 19 september 2024 är det premiär för operan Herr Arnes penningarFolkoperan i Stockholm. Den här operauppsättningen ska spelas hela hösten fram till och med den 24 november 2024.

Men långt tidigare (1958) komponerade Gösta Nystroem en opera (hans enda) kring Lagerlöfs berättelse om Herr Arnes penningar, med libretto av Bertil Malmberg.

Medverkande i ensemblen

Emilia Utter | Tessan-Maria Lehmussaari
Johanna Rudström | Ebba Lejonclou
Joa Helgesson | Bernt Ola Volungholen
Kristoffer Töyrä
Olle Persson
Caspar Engdahl
Ulrika Tenstam, Rebecka Elsgard
Damkör:
Rebecka Elsgard, Kari Koskinen, Erica Leys, Karin Mobacke, Aina Miyagi Magnell, Ulrika Nilsson, Ellinor Olmarken Borgvall, Ulrika Tenstam
Folkoperans orkester
Dirigenter:
Henrik Schaefer, Cathrine Winnes

Den Nordahlska musikbredden

– För mig är det en stor ära och en fantastisk möjlighet att få skriva musiken till det här spännande verket. Det är min första opera och jag lämnar stolt över partituret till regissören Tobias Theorell och dirigenten Henrik Schaefer på Folkoperan, kommenterar Peter Nordahl.

Peter Nordahl, född 1966 i Degerfors, med klassisk dirigentutbildning i botten har låtit tala om sig för sitt jazzsamarbete med Lisa Ekdahl, sina symfoniska projekt med Håkan Hellström, Miss Li, Tomas Ledin, samt för sin filmmusik till Monica Z. Det är också Nordahl som axlar Ulf Björlins mantel när han nu komponerar musiken till SVT:s storsatsning Vi på Saltkråkan.

Det verkliga genombrottet för Peter Nordahl kom 2014 med albumet Hommage med Sven-Bertil Taube. En konstnärlig och kommersiell framgång som ledde till omfattande turnéer, tv-framträdanden och ytterligare fyra symfoniska skivprojekt. Det senaste av dem – Sånger ur havet, med texter av Lars Forssell – innebar för Nordahls komponerande att han närmade sig konstmusiken.

Sara Bergmark Elfgren och Peter Nordahl. Foto: Mats Bäcker





Bilden överst: Tessan-Marie Lehmussaari, Folkoperans orkester och damkör i bakgrunden. Foto: Mats Bäcker



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.