Ett stort antal kyrkomusiker, sångare och körer från hela Norden samlas i Köpenhamn för Nordisk kyrkomusikfestival med tillhörande symposier och workshops den 14–22 september 2024. Det blir mer än 50 konserter festivalen och symposiet; mest i Köpenhamnsområdet men även på Bornholm, Fyn och Själland.

Sverige kommer under festivalen att representeras av kören Petri Sångare från Malmö under ledning av Karin Oldgren vid en konsert i Garnisonskirke, intill Østerport station i Köpenhamn, den 21 september. Bland annat kommer de att uruppföra ett beställningsverk skrivet av tonsättaren Albert SchnelzerAngels för blandad kör och med cellisten Mattias Rodrick. Körsviten i fem delar/tablåer är på ca 16 minuter.

Utvald lyrik för kör och solocello

Albert Schnelzer började skriva på Angels för ett år sedan. Sviten är skriven till texter av William Blake, Leigh Hunt, Paul Laurence Dunbar, Emily Dickinson och Andrew Barton Paterson.

Albert Schnelzer. Foto: Mats Lundqvist

– Jag bestämde mig för att utgå från änglar, som kan symbolisera mycket både för icke-troende och troende. En gammal symbol som kan tolkas på olika sätt, ganska öppen men också med en andlig dimension, berättar Albert.
– Jag har i musiken försökt fånga det svårgripbara, en känsla, något subtilt, en sprödhet. Musiken är ett organiskt flöde med en del överraskningar. Cellon har en sångbar ton och att smälta ihop den med rösterna var både ett mål och en utmaning. Den gör några melodiska utflykter, men är också en stöttande del av ensemblen.

Söndagen den 22 september är Petri Sångare tillbaka i Malmö och gör ännu ett framförande av Angels i konserten Änglaklang och himlajus.

Vid konserten i S:t Petri kyrka blir det även körmusik av Agneta Sköld, Stefan Klaverdal och Tina Andersson.

Bilden överst: Freddy Billqvist, foto


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.