Som lök på laxen kryddar Sveriges Radios Symfoniorkester sitt säsongsprogram 2024–25 med ett plötsligt dirigentinhopp med brittiske Sir Simon Rattle. Det genomförs som en s k bonuskonsert som följer direkt på den programlagda konserten med Daniel Harding, Harding tolkar Boulanger, den 11 och 12 oktober 2024 i Berwaldhallen.

Som bonus i dessa båda konserter kommer Simon Rattle att dirigera Symfoni nr 5 i Ess-dur av Jean Sibelius (och därmed förstärka Radiosymfonikernas andel framförd musik av manliga tonsättare till 86,2 % under säsongen 2024–25).

Det händer i en konsert där chefsdirigenten Harding för ovanlighetens skull tolkar några verk av kvinnliga tonsättare – körstyckena Pour les funérailles d’un soldat av Lili Boulanger och Två körer a cappella för blandade röster op. 24 av Valborg Aulin, samt kantaten Faust et Hélène av Lili Boulanger.

En av världens främsta dirigenter

Sir Simon Rattle har varit chefsdirigent för City of Birmingham Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker och London Symphony Orchestra och är sedan hösten 2023 chefsdirigent för Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks i München. 

Inför inhoppet med Sveriges Radios Symfoniorkester säger Rattle:

– Jag har beundrat Sveriges Radios Symfoniorkester alltsedan Sergiu Celibidache var deras ledare. Det har alltid varit en fantastisk orkester och under det sista året med deras längst tjänstgörande chefsdirigent, Daniel Harding, ville jag hitta ett sätt att gratulera honom till hans extraordinära insatser. Han har varit generös nog att hitta ett tillfälle då jag får träffa hans magnifika musikaliska familj och dela en konsert med honom. Vi har känt varandra i nästan 35 år nu, så det här känns rörande och betydelsefullt. Rent själviskt är jag överlycklig över att äntligen få träffa denna underbara orkester! 


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.