2023 års Nobelpristagare i litteratur, Jon Fosse, står för handlingen i en lekfull och filosofisk musikteaterföreställning för barn, signerad Opera Vildmark/GlesbygdsDivan.

Föreställningen är baserad på boken KANT från 1990 av Jon Fosse, där han tar upp Universum och Alltet i en ”filosofibok” för de yngsta. Den 17 augusti blir det premiär i den stora bygdegården Utmaningen i Lainio by, tiotalet mil öster om Kiruna.

Randig språkdräkt

I den här versionen har föreställning en ’randig språkdräkt’, dvs den framförs på svenska, samiska och meänkieli. Men det krävs inga förkunskaper i minoritetsspråken för att kunna ta del av musikteatern.

För musiken svarar Gunnar Edander och Fosses texter har bearbetats av Agneta Elers-Jarleman. De båda medverkande med rötter i den tornedalska och samiska minoriteten – Carina Henriksson (a.k.a. GlesbygdsDivan) och Anders Rimpi står även för regi/översättning till meänkieli, respektive musikarrangemang och översättning till samiska.

Sponsrad av LKAB

I ett nytt sponsorsamarbete med LKAB gör det möjligt med denna satsning för regionens kultur. LKAB:s insats bekostar hela turnén i september.

Efter premiären i Lainio blir det före turnén även en föreställning i Piteå den 18 augusti, på Pensionatet (studion).


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.