Av alla internationella tema-dagar finns även Dagen för ovanliga instrument. Den firas i all stillsamhet alltid den 31 juli. Ingen organisation ligger bakom denna världsfirardag. Den brukar uppmärksammas av ett antal instrumententusiaster runt om klotet.

iMusiken väljer i år att lyfta fram toha, även kallad Totem Harp. Toha skapades av kompositören Victor Gama, som inspirerades av bon från en utdöd art av angolanska fåglar, med avsikten att framkalla fåglarnas ande.

Med två resonanslådor är toha- eller totemharpan tänkt att spelas av två musiker, som var och en har tillgång till en uppsättning av 22 strängar med identisk stämning på vardera sidan av instrumentet.

Victor Gama är kompositör och instrumentdesigner som inriktar sig på samtida musik och instrument för ny musik. Han uppträder solo, med sin trio eller med ensembler som spelar hans stora verk. Han gör musik för dans, film, teater och multimediaföreställningar med sin unika uppsättning av musikinstrument. Gama har komponerat för exempelvis Chicago Symphony Orchestra och The Kronos Quartet.



LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.