Anna Einarsson. Foto: Peter Eriksson.

En ny, svensk opera har fått sin premiär på Vadstena-Akademien den 26 juli. Det handlar om Fotografen, en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Musiken är komponerad av Anna Einarsson, tonsättare, sångerska och multi-instrumentalist. För librettot svarar Magnus Florin. Med premiären ges 10 föreställningar fram t o m den 10 augusti.

Förbi yrkeshindren

Fotografen skildrar hur det var för en kvinna med akademiska ambitioner att göra karriär. Hindren var många och vissa yrkespositioner var i lag förbehållna mannen.

I nya och mindre etablerade professioner fanns dock en chans till arbete. Med på denna tidsresa är fotografen Emma, assistenten Herman och ett antal kvalificerade yrkeskvinnor som söker sig till henne för att ta sina porträtt. Det blir till en ström av öden som öppnar upp och anförtror sig.

Operateamet

För regin står Patrik Sörling och Marie Rosenmir är dirigent.

Sångarlaget består av Lovisa Wahlund Ferm (Emma), Viktor Rydén (Herman), Lotta Bagge (Frida/tvätterskan), Karin Blom (Louise/Karolina), Emmi Kauppinen (Elsa/Olga), Laura del Sol Oróstica (Robin).

Linda Goncalves har gjort kostymdesignen och även mask och peruk. För ljusdesignen svarar Kajsa-Sara Hogenlid.


Bilden överst: Emmi Kauppinen och Lovisa Wahlund Ferm som Olga och Emma.
Markus Gårder, foto

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.