Förra årets succé på Confidencen var den nordiska premiären av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus. I år blir det Alcina av Georg Friedrich Händel i Confidencen Opera & Music Festival.
Från den 25 juli (premiären utsåld) t o m den 11 augusti 2024 ges tio föreställningar i 1700-talssalen på slottet i Ulriksdal, Solna, som framförs på italienska.

Repetition av Alcina med sångarna Kristina Hammarström (Ruggiero), Thomas Volle (Oronte) och Confidencen Opera & Music Festival Orchestra under ledning av Peter Spissky.
Ett produktivt 1735
Georg Friedrich Händel, cirka 1736. Porträtt v Thomas Hudson.

För den 50-årige Georg Friedrich Händel var 1735 ett intensivt år. I januari uruppfördes Ariodante. I februari firade han sin 50-årsdag. I april var det premiär på Covent Garden i London för Alcina – en grandiost uppsättning med sångare och dansare, magnifika kostymer och scenografi, samt med en enastående musik.

Dessutom tillkom under åren 1735-36 sex orgelkonserter för kammarorgel och orkester.

Musiken speglar det psykologiska

Festivalens konstnärliga och musikaliska ledare sedan flera år tillbaka är violinisten Peter Spissky, som bland annat är konsertmästare i Concerto Copenhagen. Så här beskriver han musiken i Alcina:

– Händels musik speglar de psykologiska dimensionerna i Alcinas resa från makt till kärlek och sårbarhet. Alcinas ståtliga partier i början av operan, där hon framstår som stark och mäktig, förvandlas till ömtåliga och känslosamma arior i slutet, där hennes sårbarhet och tvivel framträder. Händel målar kärlekens inre konflikt och känslor på ett subtilt och gripande sätt.

Peter Spissky har bjudit in opera- och teaterregissören Helena Röhr för att iscensätta Alcina. Uppsättningen blir till skillnad från förra årets opera Dardanus inte ett visuellt 1700-talsspektakel, utan en resa in i Alcinas huvud. Inramningen knyter an till både nutid och dåtid.

En trollpacka?

Regissören Helena Röhr, som även står för scenografin. kommenterar uppsättningen så här:

– Alla säger att Alcina är en trollpacka som om det vore något negativt. Jag tror att det finns andra sätt att förstå henne på. När Alcina blir djupt förälskad i Ruggiero och upplever uppriktig och ömsesidig kärlek för första gången sätter detta henne i gungning. När Ruggiero plötsligt lämnar henne fungerar inte hennes magi som förr och Alcina måste ta sig djupare in i sig själv än hon någonsin gjort tidigare. Hon behöver hoppa ner i det kalla vattnet, för att se om hon fortfarande kan andas under ytan.

Operateamet

Uppsättningen av Alcina har dessa medverkande:

Alcina – Helena Schuback
Ruggiero – Kristina Hammarström
Morgana – Jessica Elevant
Oronte – Thomas Volle
Bradamante – Linnea Andreassen
Melisso – Will Frost
Confidencen Opera & Music Festival Orchestra under ledning av Peter Spissky

Koreografi: Joakim Stephenson
Ljusdesign: Hannele Philipson och Sofia Linde
Kostymdesign: Anna Kjellsdotter
Maskdesign: Cais-Marie Björnlod

Mer info om Alcina på Confidencen ›

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.