Han har varit verksam inom Musik i Dalarna i olika roller i över tio år, bland annat som projektledare för Vinterfest, konstnärlig ledare för Musik vid Siljan och dirigent för Dalasinfoniettan. Sedan 2020 har han främst haft uppdraget som verksamhetsledare för Dalasinfoniettan.

Det är alltså David Lundblad som får uppdraget som länsmusikchef bland 17 sökande. Under tidigare länsmusikchefen Karin Holdars sjukdom och bortgång 2022 fick Lundblad uppdraget som tf länsmusikchef och hade då rollen som både verksamhetsledare och chef.

Det är hans planer och visioner för hur han kan föra Musik i Dalarna in i framtiden och sprida musiken i hela länet, menar styrelsen.

David Lundblad (f. 1974) har en bred bakgrund inom musikvärlden som både körledare, dirigent och musiker. Bland annat har han varit körchef vid GöteborgsOperan. Han är utbildad vid Sibelius-Akademin i Helsingfors, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan i Örebro och Musikhögskolan i Piteå.

Ifrågasatt doktorsavhandling om svensk körklang

2019 lade David Lundblad fram sin konstnärliga doktorsavhandling – Svensk Körklang. Historiska, fonetiska och pedagogiska aspekter – för en jury på sju personer vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Han menade bl a att det var de rena svenska vokalerna som kännetecknar vår körsång; de samma ljud från start till mål.
iMusiken skrev om avhandlingen här ›

Svenska kör- och röstforskare ställde sig dock tveksamma till Lundblads slutsatser. Bl a Johan Sundberg, professor emeritus i musikakustik som konstaterade att felaktigheterna i den fonetiska analysen stör avhandlingens i övrigt goda helhetsintryck. ”Musikkultur och musicerande förtjänar något bättre än förklaringar och slutsatser som bygger på faktafel.”
iMusiken publicerade kritiken här › 


Foto: George Grigoriadis

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.