Inför varje uppsättning på GöteborgsOperan, musikal, opera och dans, hängs en 18 m x 6 m stor tygvepa upp på operahusets framsida. Monica Lewerentz, som arbetar på kostymavdelningen, fick plötsligt en idé: varför inte återanvända det högkvalitativa tyget när vepan byts ut och tillverka användbara och prisvärda designprodukter som besökarna kan köpa i Operashopen?
Det blir 110 kvadratmeter scenkonst per föreställning som återanvänds och blir till unika designobjekt. Publiken får en möjlighet att ta med sig en bit av föreställningen hem.
Den allra första väskan syddes av vepan från operan Thaïs. Då fick kunderna med sig varsitt foto av den enorma ursprungsbilden så att de kunde hitta just sin pusselbit. Idag märks produkterna upp, självklart för hand, med föreställningens namn. Kuddar, bordsdukar och väskor säljer numera slut på nolltid.
Det första Monica Lewerentz gör är att lägga ut de runt 110 kvadratmeter stora tygsjoken och börja leta vackra mönsterdelar och hanterbara sektioner. Varje produkt blir unik i sitt slag.
– Den absoluta favoriten att arbeta med var nog musikalen Hair, den var härlig i sitt mönster.
Att återanvända jätteveporna är en liten del av GöteborgsOperans långsiktiga miljöarbete. Fastigheten är miljödiplomerad, restaurangen Svanenmärkt, huset arbetar bland annat med att minska scenkostymernas och andra textiliers miljöpåverkan. På operahusets tak finns biodling och honungsproduktion, och huset producerar egen el genom 600 kvadratmeter solceller.
Foto: Tilo Stengel