Jakob Grubbström blir den tredje Director musices vid Linköpings universitet. De två föregångarna har varit Hans Lundgren och Christina Hörnell, som just lämnat för att bli vd för Malmö Opera.

Director musices (latin för ’musikdirektör’, ’kapellmästare’) är ansvarig för musikverksamheterna vid universitetet (Musik vid LiU).

Jakob Grubbström (f. 1986) är utbildad klassisk gitarrist vid KMH och har medverkat som kammarmusiker i ensembler i Europa. Han har lärarexamen, dirigentstudier vid Musikhögskolan i Piteå samt en masterutbildning i kördirigering vid Royal Welsh College of Music and Drama i Cardiff.

Jakob har jobbat med ett flertal körer och orkestrar i Storbritannien och Sverige – till exempel East of England Singers, Nottingham Festival Chorus, Erik Westbergs vokalensemble, Stockholms Kammarkör. 2016 startade han Cantores Amicitiae Vocal Ensemble som gjort turnéer och radioinspelningar i Storbritannien, Bulgarien och Sverige.

För några år sedan turnerade han i Sverige med Cantores Amicitiae, som bestod av 8–12 sångare som är anställda i några av de bästa katedralkörerna i Storbritannien såsom Gloucester-, Chichester-, Hereford- och Llandaff Cathedral.

Fyra universitetsensembler

Musikverksamheten vid Linköpings universitet är en del av den akademiska traditionen. Musik vid LiU är också en viktig aktör i det östgötska kulturlivet där orkester och körer har många viktiga samarbeten såväl regionalt som nationellt och internationellt med sina fyra ensembler: Östgöta Kammarkör, Linköpings Studentsångare, Akademiska damkören Linnea och 30-årsfirande Linköpings Akademiska Orkester.


1 KOMMENTAR

  1. Jag gläder mig med Dig, men har Du dirigerat härhemma någon gång och något jag missat? Macke

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.