Malmö Operas nya vd och konstnärliga ledare blir Christina Hörnell (f. 1964). Hon efterträder tf vd Bengt Hall den 1 oktober och förordnandet sträcker sig till 30 september 2027.

Christina Hörnell har arbetat 19 år som kormästare vid Kungliga Operan i Stockholm och kommer närmast från en post som Director musices vid Linköpings universitet. I sin tjänst är hon också dirigent för Linköpings Studentsångare och Östgöta Kammarkör.

Hon har förutom Kungliga Operans kör arbetat med Svenska Radiokören, Akademiska kören i Stockholm, Vadstena-akademien, Dalasinfoniettan, Göteborgs Symfoniker med flera ensembler i rollen som dirigent. Hon är även anlitad i rollen som lärare/föreläsare och i styrelsesammanhang.

Kyrkomusiker från början

Hon började yrkeslivet som kyrkomusiker, sjöng mycket själv under studietiden bland annat under Eric Ericson. Han var också min dirigentlärare, mentor och vän under många år. Kom som 30-åring till Kungliga Operan som dess första kvinnliga kormästare och stannade i nästan 20 år.

Därefter blev det Göteborgs konserthus som kormästare för Göteborgs Symfoniska Kör i samarbete med dirigenter som Gustavo Dudamel och Kent Nagano i den symfoniska repertoaren.   LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.