Vadstena Sång och Pianoakademi är en 2-årig Konst- och kulturutbildning som bedrivs i Folkuniversitetets regi sedan 2017, med statsbidrag sedan 2018.

I mitten på april meddelade plötsligt huvudmannen – Folkuniversitetet region Öst – de administrativt ansvariga för utbildningen i Vadstena att man måste trycka på pausknappen. Orsak: den vanliga, dvs brist på pengar.

”Nödgats fatta beslut”

Eller som det kortfattat heter i ett pressmeddelande:
”Verksamheten har under en längre tid haft ekonomiska utmaningar och mot denna bakgrund och i kombination med färre sökande till utbildningens pianoinriktning, har Folkuniversitetet som huvudman för utbildningen, nödgats fatta beslut om att pausa verksamheten under läsåret 2023/2024.”

Underskott varje år

Enligt uppgift till de musikansvariga i Vadstena handlar det för innevarande läsår om ett underskott på cirka 1,5 milj kronor. Underskott har det varit varje år sedan 2018, enligt ledningen på Folkuniversitetet region Öst.

Då ingen kalkyl eller budgetutfall i detalj presenterats för de inblandade, reses givetvis ett antal frågor
(här formulerade av iMusiken):
– var underskottet lika stort när sång- och pianoutbildningen hade full beläggning, dvs 30 elever?
– vad har gjorts för att ha fullt antal deltagare vid pianoutbildningen?
– hur påverkas budgeten av det statliga bidraget om 89,500 kr per studerande?
– hur påverkas resultatet av elevernas årsavgift (27,000 kr varav 2,000 kr är administrationsavgift)?

Och inte minst:
– med vilka premisser, kalkyler och förväntningar gick Folkuniversitetet in för att ta ansvar för Vadstena Sång och Pianoakademi?

iMusiken har sökt ansvariga på Folkuniversitet region Öst men ännu inte fått några kommentarer.

3 KOMMENTARER

  1. Bedrövligt och ett till exempel på nedmonteringen av kultur i landet. Klart de inte svarar. Dåligt att sådana beslut bara faller och slår sönder en bra och fungerande kulturverksamhet.
    Har lust att göra KULTURUPPROR, bojkotta alla beslut som tas utan vidare möjlighet till att se över, tänka om, ta hjälp, diskutera, reflektera… är väldigt orolig för att detta kan ge andra aktörer idéer om att lägga ner liknande kultur utbildningar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.