På kort tid har han gett fagotten – detta uttrycksfulla men utrotningshotade instrument – en ung framtoning. Tusentals har redan hört honom vid någon av de drygt 350 konserter han medverkat i de senaste åren; för efterfrågad fagottsolist är han sedan länge.

Arthur Edman från Lidingö (född i augusti 2003) studerar för närvarande vid Lilla Akademien (pre-college) i Stockholm. Han är så lyckligt lottad att han detta år har två lärare: Carl Johan Nordin (tidigare fagottist i Kungl Filharmonikerna) och Henrik Blixt (solofagottist i Sveriges Radios Symfoniorkester). Just nu håller Arthur på med antagningsproven till KMH (Kungl Musikhögskolan).

Övande på tre instrument dagligen

Arthur Edman började spela fagott när han var 9 år. Vid 10 års ålder vann han sin första internationella musiktävling.

Men egentligen ville han helst spela cello, precis som sin storebror Leo, som utbildad sig på Guildhall School of Music i London. På Lilla Akademien var celloprogrammet redan fulltecknat så han fick välja fagott som förstainstrument. Vilket inte hindrade Arthur från att spela även piano (som han började med när han var 6 år) och cello, som han började med vid 7-8-årsåldern.

Så höll han på hela grundskolan: övade fagott 1,5 tim, piano 1,5 timme, cello 1,5 timme. Varje dag.

Internationella musiktävlingar och konsertscener

Sedan 2013 har Arthur Edman har vunnit rader av internationella musiktävlingar; i Sverige, England, Spanien, Tyskland, Israel, Singapore, Serbien, Italien och Ryssland.

Han har spelat i Stockholms konserthus, i Kungliga Slottet, på Ulriksdals slottsteater, Confidencen, i Royal Albert Hall, London, liksom i Svetlanov Hall, Moskva och i Tchaikovsky Concert Hall, Moskva.

Sedan 2022 är Edman medlem i Sveriges äldsta orkester (grundad 1622), Kungliga Akademiska Kapellet som är knuten till Uppsala universitet.

Fagottspelandet fortsätter

Förutom provspelningarna på KMH reser Arthur i början av mars för konsert i Turkiet, därefter framträdande i Blå hallen, Stockholms stadshus, i samband Kungl Vetenskapsakademiens högtidssammankomst. I april turnerar han i ett kammarmusikprogram (ett Erasmus-projekt), där Kungl Akademiska Kapellet bidrar med några musiker och dirigent – konserter i Dublin (University College Dublin School of Music), Stockholm och Uppsala. I juni vet han att han ska medverka i en slottskonsert ”någonstans i Bayern” …


Ett prov på Arthur Edmans fagottspel (från 2023) – Clara Schumann: Andante Molto ur Drei Romanian, arrangerad för fagott och piano samt Astor Piazzolla: Libertango.
Vid pianot: Theodor Ahlbeck Glader.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.