Start Dirigenter Han tar med elverk och svenska tonsättare till Ukraina

Han tar med elverk och svenska tonsättare till Ukraina

Luhansk i östra Ukraina, tidigare en stad med cirka 400,000 invånare, ligger nära den ryska gränsen. Bland så mycket annat i den raserade staden är konserthuset sönderbombat.

Stadens orkester, Luhansk-filharmonin, har tvingats att fly till västra Ukraina. Deras konsertsäsong fortsätter därför i Lviv i väntan på att de kan återvända till Luhansk. 

Daniel Hansson, Director Musices vid Malmö universitet, har bjudits in till Ukraina för att dirigera Luhansk-filharmonin.

Genom sin gästprofessur på Lviv National Academy of Music och sitt mångåriga samarbete med ukrainska musiklivet blir det konserter med Luhansk-filharmonins cirka 60 musiker i Lviv Organ Hall.

En orkester som spelar varje dag

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag valde att ta semester för att kunna åka. Från min sida är det ett sätt att visa lojalitet med den kulturella fronten och bidra med ett internationellt gästspel under speciella omständigheter, säger Daniel Hansson.

– Jag är inte rädd för min egen säkerhets skull, det bor människor som lever där och det finns en orkester som spelar varje dag. Det är inspirerande hur musiken fortsätter spela och det finns energi att hämta i musiken. Det är ett privilegium att kunna vara med och bidra.

– Kulturen har visat sig allt viktigare för ukrainare; det är många som kommer på konserterna. Under extrema förhållanden värderar man kultur ännu mer, konstaterar Daniel Hansson.

Svenska legender

Konsertprogrammet den 29 januari, som fått titeln Svenska legender, består av svenska klassiker från 1930- och 1940-talet:
Kurt AtterbergVärmlandsrapsodi, Op. 36, från 1933
Hugo AlfvénSvensk rhapsodi nr 3 (Dalarapsodin), op. 47, från 1931
Gunnar de FrumerieSymfoniska variationer, från 1941

Obs! Elaggegatet är bara ett bildexempel …
Elaggregat från Musikaliska akademien

I samband med konserten med Luhansk-filharmonin kommer han att presentera och lämna över ett bränsledrivet elaggregat – en gåva från Kungl Musikaliska akademien.

Som bekant är eltillförseln mycket varierande i Ukraina i dessa krigstider. Är det något som starkt efterfrågas är det just elverk och elaggegat i alla storlekar.
INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Exit mobile version