Det mäktiga Juloratoriet av Johann Sebastian Bach består av sex delar som är tänkta att framföras under jul-, nyårs- och trettondedagshelgerna. Det krävs kör, fyra solister och orkester; helst också en dirigent.

Med en total längd på mellan 2 ½ och 3 timmar har det blivit vanligt att oratoriet framförs i två delar, vid olika tillfällen under december och början av januari.

Bach lät framföra sitt Juloratorium julen 1734 fram till och med trettondedagshelgen 1735 i tre kyrkor i Leipzig. I Stockholms konserthus den 8 januari 2023 – kl 15.00 och kl 19.00 – framförs hela oratoriet i svit med alla sex delarna och samtliga kantater på knappa 90 minuter.

Skådespelaren är evangelist

Så blir det om man tar bort alla repriser, kortar ned några körsatser och ersätter tenorens arior och recitativ med en talad röst. Det är skådespelaren och regissören Helena Bergström som istället (på svenska) läser evangelietexterna.

Bakom detta tilltag står körledarna Sofia Staxäng och Göran Staxäng med jättekören Cantemus, som vid de båda konserterna i Konserthuset består av cirka 300 sångare.

De tre solisterna är Tua Dominique, sopran, Paula Hoffman, mezzo, och Olle Persson, baryton.
Orkestern är Rebaroque med sin konsertmästare Maria Lindal.

Självsvåldigt?

– Nej, inte alls, menar initiativtagarna Staxäng.

– Vi har tagit fasta på Bachs eget sätt att som bruksmusiker hantera musiken efter de resurser som fanns i stunden. Bach lånade hela tiden fritt musik från egna, tidigare kompositioner, ändrade texter, kortade ner eller skrev om för tillgängliga resurser.

Med detta initiativ hoppas man kunna inspirera körer och körledare att våga göra hela Juloratoriet genom att koncentrera musiken och utan att den förlorar sitt värde eller sin själ.


Efter uruppförandet i Leipzig 1734/35 framfördes inte Juloratoriet i sin helhet förrän i december 1857 av Sing-Akademie zu Berlin i Tyskland. Långt in på 1900-talet ansågs det inte kunna mäta sig med Johann Sebastian Bachs övriga passioner och stora kyrkoverk. I Sverige blev Eric Ericson först med att leda Juloratoriets alla sex delar i Stockholm 1961.


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.