Sveriges nya kulturminister i Kristersson-regeringen – Parisa Liljestrand, kommunpolitikern från Vallentuna – hälsas vällkommen till sitt nya uppdrag från några verksamheter inom musiken. Kanske med blandade känslor.

Symf står till förfogande

– Med utnämningen av Parisa Liljestrand följer regeringen Kristersson en svensk politisk tradition av att sällan utse en välkänd politiker till posten, skriver Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund i ett meddelande.

– Den nya kulturministern är helt okänd för de kulturella näringarna. Symf vill inte tro att det innebär att den nya regeringen därmed nedprioriterar kulturpolitiken.

– Symf står självklart till förfogande för att bidra till att den nya kulturministern snabbt kan sätta sig in i sitt uppdrag. Sveriges musikbransch kämpar med att komma på fötter efter pandemiåren. Vi behöver mer än någonsin en stadig och framåtriktad kulturpolitik som ger långsiktiga och goda förutsättningar för musiker och andra kulturskapare, säger Symfs förbundsordförande Gunnar Jönsson.

FST ser fram mot konstruktiv dialog

Föreningen Svenska Tonsättare, FST, skriver på Facebook:

– I regeringsförklaringen sa statsministern följande:

”Fria medier, obunden forskning och ett levande kulturliv är omistliga beståndsdelar i det öppna samhället. Kulturen och dess utövare är en omistlig del av det civila samhället och håller det demokratiska samtalet levande.

Regeringens kulturpolitik vägleds av flera viktiga riktmärken. En princip om armlängds avstånd, som fredar kultursektorn från politisering och otillbörlig styrning. Både kvalitet och tillgänglighet ska premieras. Kulturskapares villkor ska förbättras genom flera långa stipendier och mer gynnsamma förutsättningar för egenföretagande”.

Och avslutade med orden ”Frihet och ansvar är svenska ledstjärnor, och min regering kommer att navigera efter dem.”

– Föreningen Svenska Tonsättare gratulerar Sveriges nya kulturminister och ser fram emot en konstruktiv dialog utifrån kulturskapares villkor.

Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.