Som så många gånger tidigare blir utnämningen av kulturminister i en svensk regering en lågprioriterad sak. Sveriges nye statsminister, Ulf Kristersson, har valt att utnämna en politiker som saknar erfarenheter på området.

Den nya kulturministern heter Parisa Molagholi Liljestrand, född 1983, och kommunstyrelsens ordförande (M) sedan 2015 i Vallentuna utanför Stockholm.

Flyktingfamilj

Hon föddes i Iran. Familjen flydde när islamiseringen av landet skedde. En kall januarimorgon landade man i Sverige och kom till en flyktingförläggning i Surahammar. Efter en tids tillvaro där fick man slutligen en fast punkt i tillvaron – i Vallentuna.

Parisa Liljestrand är uppvuxen i Vallentuna och efter slutförd gymnasieutbildning studerade hon vid Uppsala Universitet. Hon tar varje tillfälle att fira både svenska och persiska högtider, enligt en intervju i SvD.

Under ett antal år har hon arbetat som lärare, skolledare och rektor (i Vaxholm) samtidigt som hon engagerade sig som fritidspolitiker för moderaterna i Vallentuna.

Inte visat intresse för kultur

Intressant är vad Monique Nilsfors (S) i kulturnämnden i Vallentuna säger till DN:

– Hon har aldrig uppvisat något intresse för kulturfrågor eller förespråkat eller jobbat med några kulturprojekt. Jag upplever inte att hon bryr sig om kultur över huvud taget.

Det var tufft för en annan kulturminister (samt demokrati- och idrottsminister) på sin tid: Amanda Lind, kommunpolitiker från Söderhamn, hade det inte så lätt i början. Men efter några år på posten tog det sig …


LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.