Efter ouvertyren, den för-datiska tiden, kommer den nya operan The Tale of the Great Computing Machine fram till födelsen av Computa. Computa och människorna blir vänner, stora beslut och alltmer kunskap lämnas över till Computa i tron att det är till nytta för mänskligheten.

Dock: överlägsenheten hos Computa börjar mer och mer irritera människorna till den dag då den stora katastrofen inträffar och allt slutar att fungera. Efter stora umbäranden får människorna Computa att fungera igen och människa och maskin lever nu i symbios med varandra. Men även symbiostiden kommer att nå sitt slut.

Skriven för barnbarnen
Hannes Alfvén, 1908–1995

Sagan om den stora datamaskinen skrevs 1966 av KTH-professorn och nobelpristagaren Hannes Alfvén. Det som från början var tänkt som en historia för barnbarnen växte så småningom till en betraktelse av vårt förhållande till naturen och tekniken.

Alfvén förutspår i boken mycket av den utveckling vi idag redan är en del av, och relationen mellan människa och teknik gör den ständigt aktuell.

Alfvéns berättelse ges nu ny form i en innovativ opera, The Tale of the Great Computing Machine, producerad av KTH och Stiftelsen Internationella Vadstena-Akademin under konstnärlig ledning av Carl och Åsa Unander-Scharin. 

I Reaktorhallen

Föreställningarna (75 min) i Reaktorhallen, KTH, framförs med premiär den 3 december fram t o m den 16 december. Sveriges Radio P2 spelar in för sändning senare.

Musik och regi

Koncept, koreografi, regi, interaktionsdesign, libretto, musik: Åsa Unander-Scharin
Koncept, musik, libretto, interaktionsdesign, musikalisk ledning: Carl Unander-Scharin
Libretto och kollaborativ regi: Nils Spangenberg.

Aktörer

Computa: Anna Larsson (förinspelad röst från framtiden)
Argon: Arina Trostyanetskaya
Hydrogenii: Elísabet Einarsdottir
Oxygeni: Linnea Andreassen
Nitritio: Anton Eriksson
Carbon: John Erik Eleby
Queen: ABB YuMi IRB 14000-501646 (på bilden överst)
King: ABB YuMi IRB 14000-500269

Rebecka Karlsson, violin
Kerstin Frödin, blockflöjter
Nora Roll, lirone, gamba
Lars Westergren, bastrombon
Rolf Landberg, slagverkLÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.