Riksspelmannen, sångerskan, folkmusikmusikanten och musikkonstnären Lena Willemark är årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium. Stipendiet är på 300,000 kronor och delas ut en gång per år. 

Lena Willemark, som i decennier låtit sin röst höras i flera musikaliska uttryck, såväl på scen som på fäbodvallar, har även fiol och spilåpipa på sin instrumentlista. Hon gick i början av sjuttiotalet i lära hos Ekor Anders Andersson och Sväs Märta Eriksson innan hon blev riksspelman redan 1978.

Motiveringen

”Musikern och komponisten Lena Willemark med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

Uppskattat konstnärskap

– Lena är en unik musikant och en omistlig spelkamrat. Alltid på väg, alltid trogen sin inre musikaliska kompass, säger den allsidige folkmusikern Ale Möller.

– Lena och jag har samarbetat i 40 år. Att ha med Lena är alltid ett trumfkort. Alla blir djupt berörda och inspirerade, det gäller både publik och medmusiker, säger tonsättaren Karin Rehnqvist när hon beskriver deras arbetsrelation.


Lena Willemark är den andra stipendiaten av Konstnärsnämndens Stora Musikstipendium. 2021 fick dirigenten och arrangören Hans Ek stipendiet.LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.