Lördagen den 3 september vill Sveriges körliv samfällt höja sina röster i en Körsångens Dag, för andra året i rad. Det ska bli offentlig körsång på flera platser i landet. Allt för att försöka sätta tryck bakom ett upprop – ”Sången på väg att tystna i samhället”.

Bakom satsningen Körsångens Dag står fem organisationer: Sveriges Körförbund, Equmeniakyrkans Sångarförbund, UNGiKÖR, Sveriges Kyrkosångsförbund och Föreningen Sveriges Körledare. Man menar att ”ett sjungande samhälle är ett starkt samhälle, så låt oss ge stor plats åt den gemensamma sången.”

I uppropet heter det bland annat:

– Liksom idrottsrörelsen är gemensam sång och körsång en betydande folkrörelse i Sverige, där folkhälsoaspekten för både fysisk och psykisk hälsa är central.

– Som representanter för det svenska körlivet ser vi en samhällsutveckling som politiskt under lång tid inneburit ett fjärmande från de kulturella värdena. Exempel på detta är att den gemensamma sången idag är närmast obefintlig i förskolans och skolans läroplaner eller i lärarutbildningar.

– Detta innebär att det idag är generationer av barn och ungdomar som inte upplever sång som en naturlig del av livet, vilket går emot FNs konvention om barns rättigheter; att varje barn ska ges möjlighet att av eget intresse och på egna villkor delta i det konstnärliga och kulturella livet. Reaktioner och initiativ från civilsamhället finns, som exempelvis Kungliga Musikaliska Akademiens projekt Sjungande barn. De kulturella uttryckens värde i samhället är frågor för alla våra politiska företrädare att ta ställning för, samt att prioritera i de politiska agendorna.

Uppmaningen till politikerna
  • Likställ de estetiska ämnena i skolan med kärnämnena, utöka de estetiska ämnena i förskollärar- och lärarutbildningarna och stärk våra Kulturskolor med ökade resurser.
  • Låt befintlig forskning kring effekterna av de estetiska uttrycken ligga till grund för de offentliga samtalen och de politiska agendorna.
  • Integrera kulturaspekten i alla politiska frågor som rör civilsamhället och inkludera kulturella verksamheter och uttryck i ekonomiska ställningstaganden och beslut.
Körmanifestationer  

Körmaraton i Kungsträdgården, Stockholm
Kl.12.00 Invigningstal av förbundsdirektör Karin Eklundh
Kl.12.15-13.00 Stockholmspolisens damkör, kören Vox Humana och Stockholms Flickkör
Kl.13.00  Ut i vår hage – gemensam sång, körer och alla som vill sjunga med!
Kl.13.15- ca 14.00 Birkakören och kören Canorus

Körmaraton på Götaplatsen, Göteborg
Kl.14.00 Invigningstal av dirigent Anne Johansson
Kl.14.10-14-55 Göteborgs ungdomskör, Akademiska kören och Chorus Acusticus.
Ca kl.14.55  Ut i vår hage – gemensam sång, körer och alla som vill sjunga med!
Kl.15.00-15.30 Gospel Bliss och Alingsås manskör
Kl.15.30  Ut i vår hage – gemensam sång, körer och alla som vill sjunga med!
Kl.15.35- ca 16.00 Brunnsbo musikklasser och kören Rabalder

Allsång i Malmö, Hyllie
Vi samlas för att sjunga Uti vår hage tillsammans med alla körsångare i Sverige kl.12.00.
Mixtus Cantus

Det blir även köruppställningar i Falun (Dalarnas Körfestival), i Vadstena, Jönköping och i Luleå.

Malena Ernman propagerar

Filmen Körsångens Dag 2022 med invigningstal av Sveriges Körförbunds ambassadör Malena Ernman. Filmen kan ses från 3 september på Sveriges Körförbunds hemsida, i sociala medier och på YouTube, ”Sveriges Körförbund Officiell”.


1 KOMMENTAR

  1. Vi tycker även att söndag den 4 september är en körsångens dag! I vilket fall, sjunger vi då engelsk katedralmusik i Västerås domkyrka kl 18. Och Vi, är kören Stockholm Consort med Lars-Åke Levin körens ordinarie ledare och Anders Lindström som gästdirigent samt Ulf Norberg eminent organist. Gratis Entré, men kollekt till körens omkostnader. Varmt välkomen!

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.