Inbjudande vyer och överskott på begåvade musiker hör till Glafsfjordens musikfestivals hörnstenar. I år anordnas sommarfestival för andra året, mellan den 19 och 21 augusti, därute vid Hillringsbergs herrgård strax utanför Arvika i västra Värmland.

Här finns Glafsfjorden – Sveriges 25:e största insjö – och här finns Ingesund Piano Center – Sveriges främsta utbildning av konsertpianister i internationell karriär.

Pristyngd konstnärlig ledare

Glafsfjordens musikfestival har även skaffat sig en ny, 25 bokstäver lång beteckning: sommarkammarmusikfestival (vinterfestivaler har genomförts inomhus sedan 2015).

Konstnärlig ledare i år är pianisten Tony Yike Yang, född 1998 (bilden ovan), en av Kanadas mest lovande unga musiker. Han är den där sortens pianistbegåvning som överraskar redan i internationella sammanhang från 16-årsåldern (Chopin-tävlingen i Warszawa) och sedan vinner priser i tävlingar som Van Cliburn, Gina Bachauer, Hilton Head, Cooper, och Bösendorfer & Yamaha USASU International Piano Competitions.

Stråkvirtuoser

För att bjuda på fler strängar än flygelns har festivalen i år lyckats locka ett par världsmusiker av rang: violinisten Geza Hosszu-Legocky från Schweiz och cellisten Makcim Fernandez Samodaiev från Rumänien.

Öppningskonserten den 19 augusti (A Nordic Embrace) innehöll idel nordisk pianomusik. Av Jacob Mühlrad och Andrea Tarrodi (Sverige), Per Nørgård och Rued Langgard (Danmark), Pall Isolfsson (Island), Jean Sibelius (Finland) samt Edvard Grieg (Norge).

Lördagen den 20 augusti bjuds på två konserter – Chamber Music Fiesta – och Romantic Soirée. öndagen den 21 augusti blir det först Pianomania (med musik av Ravel, Schumann, Rachmaniniov, Chopin och Lavignac) och senare Geza and Friends med Beethovens Sonata nr 9 för violin och piano, Partita i d moll av J S Bach och en sprittande avslutning med Robert Schumanns Pianokvintett i Ess-dur med musikerna Tony Yang, piano, Geza Hosszu-Legocky, violin, Bina Flensner, violin, Jon Dahlkvist, viola, och Makcim Fernandez Samdaiev, cello.


Festivalledare är Jon Dahlkvist (även känd som kammarmusiker i Dahlkvistkvartetten) och Julia Mustonen-Dahlkvist (även känd som pianoprofessor vid Ingesunds Musikhögskola och ansvarig för Ingesund Piano Center).

Hela festivalprogrammet finns här

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.